Redactie
Redactie Kids 18 aug 2014

De roze vs. blauw gekte: kinderkamers en speelgoed anno nu

Vroeger (lees: begin 20ste eeuw) werd er weinig onderscheid gemaakt als het ging om de kleur van speelgoed. Meisjes hadden wellicht een pop, jongens een houten auto. Of dit nu geel, rood of blauw was, dat maakte niets uit. JeongMee Yoon laat in haar fotoreportage zien dat dit tegenwoordig wel anders is.

Voor haar fotoreportage ‘The Pink and Blue Projects’ heeft ze de afgelopen negen jaar verschillende jongens- en meisjeskamers gefotografeerd. Al snel wordt duidelijk dat meisjes daadwerkelijk overspoeld worden door roze Hello Kitty’s, prinsessenkledij en bijpassende accessoires. Jongens daarentegen, zijn omringd door blauwe treinen en legostenen. Op zich geen vreemd gegeven, maar als je alle roze en blauwe spullen op museum-achtige wijze naast elkaar legt, zie je dat speelgoedfabrikanten goed hun best hebben gedaan op de splitsing van hun monochromatische producten.

Kwestie van smaak

Yoon is afgestudeerd aan de School of the Visual Arts in New York en ontdekte al gauw dat het onderscheid tussen roze en blauw opmerkelijk is. Ze maakte de reportage omdat haar dochter, toen vijf, alleen maar in roze kleding wilde lopen. Blauw speelgoed kwam er niet in bij de kleine spruit. Een keer in de zoveel tijd gaat Yoon terug naar de betreffende kinderkamers en ziet dat de smaak van de kinderen verandert in de loop der jaren. Meisjes kiezen bijvoorbeeld veel meer voor paars als ze ouder worden.

Reageer op artikel:
De roze vs. blauw gekte: kinderkamers en speelgoed anno nu
Sluiten