Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Body 15 februari 2016

De tabaksvrije generatie komt eraan en dat kan jouw kindje zijn

Stel je voor dat jouw kind dat nog geboren moet worden nooit meer een sigaret aan de lippen zal hebben hangen? Als het aan stichting Eindspel Tabak ligt wordt dit werkelijkheid. Als jouw kindje na 2017 geboren wordt dan zouden zij wel eens de eerste rookvrije generatie kunnen worden.

Op de site van Eindspel Tabak lezen we dat ons rookgedrag de samenleving op jaarbasis miljarden euro’s kost, zo’n 2.000 euro per jaar per Nederlander. De meeste kosten zijn voor de roker of meeroker zelf. De levensverwachting is voor rokers tien jaar lager en ze hebben een lagere kwaliteit van leven door ziektes.

Als je het zo leest snap je eigenlijk niet waarom mensen überhaupt gaan roken, maar rokers zijn geen bewuste consumenten. Zij onderschatten de kans dat ze ziek worden of eerder overlijden enorm.

Afgelopen week schreven we al over zwangere vrouwen en roken. De mening van de Famme lezer loog er niet om.

De missie van Eindspel Tabak is duidelijk. Dit is onze tabaksvrije generatie koppen ze op hun site met foto’s van schattige kindjes. De doelstelling: wetgeving realiseren waarbij er een strikt verbod komt op verkoop van tabaksproducten aan mensen die zijn geboren na een bepaald jaar, waardoor een tabaksvrije generatie ontstaat.

Vrije keuze?

Wat vind jij? Ben je het eens met de stichting of vind je dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken en vrij zou moeten zijn om te beslissen wel of niet te gaan roken in de toekomst.

Praat mee op onze Facebook >

Bekijk ook deze prachtige maar indringende fotoserie over het gemak waarmee kinderen in aanraking met rookwaar zouden komen in Nederland.

Reageer op artikel:
De tabaksvrije generatie komt eraan en dat kan jouw kindje zijn
Sluiten