Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 22 januari 2017

De tien geboden van de vuile was (door de ogen van een jongensmoeder)

De vuile was is bij ons thuis mijn domein. En daar hoor je mij an sich niet over klagen. Al zou het nog fijner zijn als ieder ander in ons (mannen)huishouden zich aan de 10 geboden zou houden die hierbij horen.

We zijn bij ons thuis behoorlijk geëmancipeerd (mijn man is vaker thuis bij de kinderen en kookt vaker dan ik om maar even twee voorbeelden te noemen), maar op een bepaald vlak zijn we allesbehalve geëmancipeerd en dat is het vlak van De Was. De Vuile Was. Dat is namelijk mijn domein. Met liefde, hoor. De Man zou het heus graag een keertje doen, maar wegens allerlei redenen (die in de komende lijst terugkomen) lijkt het mij het beste als ik dit uiterst secure werkje aan niemand anders overlaat dan: mijzelf! Ik ben namelijk enorm goed in de was doen. Al zeg ik het zelf.

Er komen nooit gekrompen kledingstukken uit de was, vlekken gaan er negen van de tien keer uit, alles ruikt fris na een wasbeurt en hoeft amper meer te worden gestreken. Al met al een knap staaltje wasgoeroe gedrag, al zeg ik het zelf. De rest van mijn gezin werkt echter niet echt mee aan deze resultaten. Sterker nog: ze werken ze eerder tegen. Dus daarom deze geboden. Opdat iedereen zich hieraan houdt. Wellicht kun jij ze ook voordragen aan jouw gezinsleden.

1. Ik doe de was in huis. Dus gij zult al mijn vragen over de was beantwoorden met een lach.

Want jullie moeten al heel blij zijn dat jullie schone was op miraculeuze wijze in jullie kledinglades belandt. (Oké, soms duurt dat misschien wat langer, omdat ze dan in de wasmand-met-de-schone-was liggen en ik te lui te druk ben om alles meteen netjes op te vouwen en op te bergen). Als je daar problemen mee hebt, kun je het de volgende keer zelf doen.

2. Newsflash: de deksel van de wasmand kan open. Gij doet de wasmand dus open alvorens de kleren in de wasmand te gooien

Dus als ik kleren zie liggen óp de (niet volle), maar wel dichte, wasmand, dan spreek ik eenieder hierop aan. Want die deksel functioneert prima, dus je kunt ‘m gewoon open én weer dicht doen. Dank u.

3. Gij zult alle kleren binnenstebuiten keren voordat ze in de wasmand worden gegooid

En de eerstvolgende keer dat je jouw shirts weer níet binnenstebuiten draait, vind je ze terug op je hoofdkussen. Ongewassen.

4. Gij zult alle zakken leegmaken voordat de broek of het vest in de wasmand wordt gegooid

En dus niet dat er nog allemaal steentjes en andere prullaria in zitten waardoor mijn kostbare wasmachine kapot kan gaan. Dit geldt overigens ook voor papieren zakdoekjes en tissues; die mag je er ook uithalen, want de hele was moeten ontdoen van witte snippers is ook geen pretje.

LEES OOK: Nieuwe kleding wassen: ja of nee (dermatoloog legt uit)

5. Gij zult uw sokken te allen tijde zelf in de was gooien en NIET op de slaapkamer of in de gang laten slingeren

Want serieus: na een dag sokken dragen, kunnen ze in de was. Dus er is geen reden om ze nog ‘even’ op je kamer te laten liggen. Of op de gang. En echt: hoezo de gang?

6. Gij zult uw sokken niet in een propje in de was doen

Maar los van elkaar. Want nee, ik raak ze niet kwijt, ik doe ze namelijk bij elkaar in een waszakje. Dus een propje sokken hoop ik nooit meer tegen te komen in de was. Want dat betekent dat ik de (ook echt vieze) sokken uit elkaar moet peuteren. En dat behoort niet tot mijn taken. Jammer voor je.

7. Gij zult natte kleren (per ongeluk natgeplaste broeken, vieze voetbalkleren, vochtige handdoeken en dito zwembroeken) eerst te drogen hangen en NOOIT nat in de wasmand gooien

Dan gaat de boel namelijk stinken en dat willen we niet. Trouwens, misschien wordt het sowieso tijd dat jij (oudste van 8) zélf je tas met zwemkleren leegt voortaan. Zullen we dat ook afspreken? Fijn!

LEES OOK: Oeps! Zo vaak moet je je badhanddoek écht wassen

8. Gij zult in geval van vlekken (chocolade, modder, plas, bloed, etc.) mij daar altijd eerst op wijzen alvorens het bevlekte kledingstuk in de was te deponeren

In dat geval kan ik er namelijk nog iets aan doen (want een vlek vereist extra behandeling). Als het bevlekte kledingstuk gewoon tussen de andere kledingstukken in de wasmand ligt, is de kans groot dat ik de vlek niet zie en deze dus geen extra aandacht geef. Wat betekent dat de vlek waarschijnlijk niet zal verdwijnen.

9. Gij zult kleren niet in elkaar laten zitten als ze in de was worden gegooid

Dus als je je kleren uittrekt, dan haal je ze daarna uit elkaar. Als ik de was ga doen, heb ik geen zin om vieze onderbroeken of vieze sokken uit broekspijpen te peuteren. Maar ook als jullie twee shirts over elkaar dragen, geldt deze regel. Haal die shirts uit elkaar en doe ze als aparte items in de was. Probeer ‘t eens! 10 bonuspunten als het lukt.

10. Gij zult mij nog heel lang als wasvrouw hebben, zelfs als er ooit op kamers wordt gegaan

Dan weet ik tenminste zeker dat ik jullie nog één keer per week zie. Want ik weet hoe dol jullie zijn op schone, fris ruikende kleren, dekbedovertrekken en handdoeken. En ik doe het met liefde. Ook – of misschien wel juist – als jullie straks (laten we zeggen over een jaar of 10, 14) het huis uit zijn gegaan. Tenzij jullie gaan samenwonen met iemand die ook graag wast, in dat geval zal ik haar (of hem) met liefde deze tien geboden sturen.

Als jij ook niet langer tegen vieze sokken in de gang, vuile onderbroeken ín de broekspijp van een jeans en natte handdoeken in de wasmand kunt, dan kun je bovenstaande tien geboden voorleggen. Je kunt ook bedenken dat je later – als je kind groot is – wraak gaat nemen op je kinderen. Want die gedachte alleen al kan behoorlijk bevrijdend (en hilarisch) zijn.

FOTO’S: anthropologie.com, giphy.com.

Reageer op artikel:
De tien geboden van de vuile was (door de ogen van een jongensmoeder)
Sluiten