Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 30 okt 2015

Dé truc om binnen een minuut in slaap te vallen

Gister las ik iets heel raars. In dit artikel werd geschreven dat het mogelijk zou moeten zijn om binnen een minuut in slaap te vallen. Daar geloofde ik dus helemaal niks van. Ik móest het proberen. Zou het werken?

De techniek is de volgende. Het heet de 4-7-8-regel en werd al eerder benoemd door de bekende holistisch arts Andrew Weil. Je ademt vier seconden lang in door je neus, houdt je adem zeven seconden vast en ademt in acht seconden uit door je mond. En dan zou het gemidddeld ongeveer een minuut duren voor je in dromenland bent. De exacte combinatie van deze ‘cijferademhaling’ zou je hartslag rust brengen en een chemisch effect sorteren in je hoofd, waardoor je heul, heul moe wordt. Ja tuurlijk, dacht ik cynisch. Een minuut. Ik. Sure.

Verdovend effect

Reden dat het werkt? Normaal halen we ‘oppervlakkig adem’, met lange halen. In vier seconden ademhalen zou ervoor zorgen dat je bewust diep via je buik ademhaalt, waardoor er meer zuurstof dan normaal in je bloedsomloop terechtkomt. Door het acht seconden uitademen zou je veel koolstofdioxide kwijtraken (afvalproduct) en door al die extra zuurstof zou je je zelfs een beetje licht in je hoofd voelen, wat een verdovend effect heeft. Dus. Het leek me een holle belofte, maar dat is nog geen reden om het niet te proberen.

83 seconden

Dus hup, daar ging ik, at bedtime. Liggen, adem in, adem vasthouden en… acht seconden uitademen. Na vier keer deze oefening voelde ik weerstand om het nog een keer te doen. De laatste keer ademde ik in… en de volgende ochtend werd ik wakker nadat ik had geslapen als een roos. Oké, als je het berekent had ik er technisch gezien 83 seconden over gedaan om in slaap te komen, maar ik doe er vaak het veelvoudige over. Natuurlijk blijf ik sceptisch, maar ik vond het wel opvallend. Ik ga het vanavond opnieuw proberen. Want zo snel en makkelijk in slaap vallen, daar teken ik voor.

Slapen met je kinderen, een do of don’t? Lees er hier meer over… >

Geprobeerd? En, werkt het voor jou? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Dé truc om binnen een minuut in slaap te vallen
Sluiten