Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Relatie 27 jan 2019

De vierde geaardheid: Dit houdt aseksueel zijn in

In Nederland mogen we gelukkig heel open zijn over onze geaardheid. Er zijn dan ook ontzettend veel geaardheden van elkaar te onderscheiden, maar de ‘vierde geaardheid’ is toch wel de minst begrepen van het lijstje. De vierde geaardheid ken je misschien niet, maar daaronder valt aseksualiteit.

Aseksueel zijn is niet altijd even makkelijk, want voor velen gaan relaties automatisch gepaard met seks. Stel je nu eens voor dat je nooit seksuele aantrekkingskracht ervaart. Voor 1% van de Nederlanders is dit werkelijkheid.

Wat is aseksueel?

Het woord verklapt het al; aseksueel zijn is het tegenovergestelde van seksueel zijn. De daadwerkelijke definitie van aseksualiteit is het gebrek aan aantrekkingskracht en/of seksueel verlangen. Het zin hebben in seks staat hier los van. Iemand zonder lustgevoelens heeft helemaal geen libido. Een aseksueel persoon kan dit wel hebben, maar ervaart geen seksueel verlangen naar iemand anders.

Deze vierde geaardheid – dit is een bijnaam, omdat men die aseksueel is noch vrouwen nog mannen aantrekkelijk vindt – is geen keuze of ontwikkeling. Aseksualiteit komt niet voort uit trauma’s of andere nare ervaringen, maar is simpelweg aangeboren. Ook zijn aseksuele personen niet gevoelloos, integendeel!

Romantische gevoelens

Hoewel er geen sprake is van verlangen naar seksuele intimiteit, kunnen er wel degelijk romantische gevoelens ontstaan. Hoe aseksuele mensen een vriendschap kunnen onderscheiden van een romantische relatie? Op basis van intimiteit! Dit fenomeen bestaat uit meer dan seks, denk bijvoorbeeld aan knuffelen, zoenen, samen slapen en diepgaande gesprekken voeren.

Verliefdheid en relaties verschillen dus niet veel van seksuele mensen, maar seks is wel een dingetje. Ervan uitgaande dat iedereen – op zijn manier – experimenteert met liefde en seks, hoeft niet iedere aseksuele per definitie maagd te zijn (of blijven). Wellicht heeft iemand eerst seks gehad om zijn geaardheid te achterhalen. Misschien zetten sommige personen die aseksueel zijn hun eigen gevoelens wel opzij om hun partner tevreden te stellen. Wie zal ‘t zeggen…

Verschillende groepen

Een geaardheid duidt dan wel op welk(e) geslacht(en) je valt, maar – bijvoorbeeld – niet iedere hetero heeft dezelfde gevoelens. Zo is aseksueel wel een geaardheid, maar deze kan worden verdeeld over vier verschillende ‘groepen’. Als je aseksueel bent kan het zo zijn dat je lust ervaart, maar deze niet met een ander wil delen, omdat er gebrek is aan seksuele aantrekkingskracht.

Ook kan je libido gepaard gaan met romantische gevoelens, maar weet je niet hoe je deze aan elkaar moet koppelen of überhaupt moet uiten. Je kunt tot over je oren verliefd zijn en van iemand houden, maar geen libido hebben. Tot slot zijn er ook mensen die aseksueel zijn die zowel geen lust als romantische aantrekkingskracht ervaren.

Moeilijkheden

Je kunt je goed voorstellen dat dit niet altijd even makkelijk is. De zoektocht naar je geaardheid kan al behoorlijk lastig zijn, laat staan ‘uit de kast komen’. Wanneer je verliefd wordt op iemand die wel seksuele verlangens naar je heeft kan dit allemaal een pijnpunt zijn.

Heb je toch seks, om de ander te pleasen of is dit echt een persoonlijke grens? Geef je je lover de ruimte om zijn behoeftes op een andere manier te vervullen of is dat een absolute no go? Duidelijke afspraken maken, grenzen stellen en eerlijke communicatie zijn hierbij onmisbare sleutelwoorden!

Ben (of is jouw partner) aseksueel? Deel jouw ervaringen op het Mamaforum. 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Gezondheidsnet

Reageer op artikel:
De vierde geaardheid: Dit houdt aseksueel zijn in
Sluiten