Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 1 mei 2015

De voordelen van het hebben van vrienden van alle leeftijden

Meestal heb je vrienden die van dezelfde generatie zijn als jij. Daar zit soms misschien een verdwaalde oudere of jongere collega tussen, maar that’s it. Jammer, want juist dat leeftijdsverschil met vrienden kan voor voordelen zorgen.

Ik kan het bijvoorbeeld ongelofelijk gezellig hebben met mijn buurvrouw, ondanks dat zij twintig jaar ouder is. Heb ik dezelfde gesprekken als met mijn vriendinnen? Nee, maar dat hoeft ook niet. Ik geef haar inzicht in het gedrag van haar pubers, wat voor mij een stuk minder lang geleden is. En zij vertelt mij over de gekke dingen die ze vroeger deed. En zo hebben we toch een klik.

Ander perspectief

Waarom zouden we op zoek moeten naar jongere of oudere vrienden? Levenscoach Sloan Sheridan-Williams legt het uit. Vanaf een bepaalde leeftijd heb je het vermogen om binnen jouw leeftijdsgroep de mensen met persoonlijkheden die goed bij jou passen eruit te pikken. Dat doe je automatisch, waardoor je altijd met dezelfde types omgaat.

In mijn geval is dat de flapuit. Al mijn vriendinnen hebben het hart op de tong en zijn nooit te beroerd om eerlijke hun mening te geven. Mijn buurvrouw is dat niet. Ze is spontaan, maar wel rustig en heeft een compleet andere kijk op het leven. Als ze van mijn eigen leeftijd zou zijn, zouden we waarschijnlijk nooit vrienden zijn geworden, maar omdat ze een stuk ouder is wel.

Elkaar helpen en van elkaar leren

Of je nou een oudere of jongere vrienden hebt, je komt uit een andere generatie en dus zijn jullie beiden in een andere periode opgegroeid. Je kunt elkaar dus helpen met dingen die meer bij je eigen tijd passen. Voor ons in het Westen kan een vriendschap met iemand die veel ouder of jonger is, een beetje gek zijn vertelt Sloan. Terwijl jongeren in Oosterse culturen juist vaak een oudere mentor krijgen toegewezen. Deze mentor helpt de jongeren met de struggles van het leven. Tegelijkertijd ondersteunt de jongere het oudere persoon in de dingen die door de leeftijd lastiger zijn geworden.

Hoe je het ook went of keert, elke vriendschap is gebaseerd op hetzelfde: genieten van elkaars gezelschap. We moeten af van die leeftijdsbarrières en gaan voor het persoon, in plaats van hoelang hij of zij al op deze aardbol rondloopt.

Zijn jouw vriendschappen je heel dierbaar en ga je verder weg wonen? Lees dan eens dit.

Reageer op artikel:
De voordelen van het hebben van vrienden van alle leeftijden
Sluiten