Redactie
Redactie Columns 25 mei 2014

De ‘waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen’ famme

DIGAME ARNOLD (11)

De komende tijd omschrijft Arnold gedragingen en eigenschappen van vrouwen die hij tegenkomt in zijn praktijk. Middels deze uitvergrote typeringen biedt hij inzicht en herkenning. Soms om wakker te schudden, soms om erkenning te geven, maar altijd om verder te helpen. Deze vrouwen bestaan niet echt, maar dienen ter illustratie van delen in onszelf.

Ze lijkt niet echt op te vallen, zo achter haar zonnebril, maar toch heb je haar gezien. Wanneer je toch oogcontact maakt, voel je meteen een diepe verbinding, alsof je al eeuwen hartsvriendinnen bent. Maar wanneer je toenadering zoekt, wendt ze zich van je af; ze loopt misschien zelfs van je weg. Niet dat ze je niet aardig vindt. In tegendeel. En als je te dichtbij komt, zou je kunnen merken dat er heel wat minder ‘perfects’ schuilgaat achter haar intrigerende voorkomen.

Begrip, begrip, begrip

Ze heeft misschien wel modellenwerk gedaan rond de wereld – of had dat kunnen doen – maar vindt zichzelf nog steeds niet mooi genoeg. Ze is professioneel balletdanser geweest, maar haar choreograaf kon haar liefde niet beantwoorden; en dus trok ze de stop uit haar eigen carrière. Niemand die het begreep. 15 Jaar later vertelt ze nog steeds hoe dansen de passie van haar leven was; dat het soms nog steeds pijn doet hoe haar carrière tot zo’n abrupt einde is gekomen. Ze houdt van haar man en kinderen, maar voelt zo veel ongenoegen over hoe het leven gelopen is. Maar wacht eens even! Zij had toch zelf…? En dus begrijp je haar niet, de ‘Waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen?’-famme.

Kun je met haar een echt gesprek hebben?

Wat als…

Jij hebt haar al vaker uitgenodigd: voor een lekker glas wijn aan het strand, een vrouwenweekend op Vlieland, een shoptripje Milaan. Maar telkens laat ze het op het laatste moment afweten. Ze vindt het stiekem ontzettend leuk dat je haar vraagt. En ze weet dat ze het ook best een uur of twee leuk kan hebben. Maar kun je daarna met haar het echte gesprek aan: over de Zin van het Leven in plaats van de laatste aflevering van Gooische Vrouwen? En wat voor kleren moet ze aan? Wat schuilt er achter de barrière?

Herkenbaar?

Deze vrouw bestaat natuurlijk niet, maar misschien herken je haar wel een beetje, of ken je iemand met aspecten van de ‘Waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen?’-famme. Voor iedereen die wel iets herkent heb ik een welgemeend advies. Die je meteen meer authentieke bewegingsvrijheid biedt, meer diepgang in je vriendschappen, meer rust en genoegen in jezelf en een prachtrelatie met je partner en kinderen. Ben je er klaar voor? Komt ie!…

DWDD

Of je nou wel of niet je begrepen voelt, de wereld draait gewoon door. Je kunt jezelf voortdurend aan de zijlijn zetten en het verhaal levend houden dat je er net niet bij past. Maar je kunt ook gewoon meedoen en genieten van gewone, alledaagse dingen.
‘Gewoon’ dus! Er lopen immers heel veel andere ‘Waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen?’-fammes op deze planeet rond, en dus begrijp je dat je niet zo’n vreemde eend in de bijt bent. Dat je stiekem best gewoon bent.

Gewoon heerlijk

Klinkt erg simpel? Dat is het ook! Het leven zit soms zo veel eenvoudiger in elkaar dan dat je er – bewust of onbewust – van hebt gemaakt. En wanneer je je dat beseft… mmm… Hoef je niet meer op te vallen door niet op te vallen, kun je lekker onzin kletsen én van een obscuur schilderij genieten, lachen om de dramascenario’s die het verstand je soms probeert aan te praten. Adem in, adem uit… Gewoon heerlijk toch?!

Noot: volgende week de schijnwerpers op de ‘Liever-in-de-boeken-dan-in-een-relatie’-famme

Nawoord
Arnold gebruikt sinds 2003 in al z’n coaching het Enneagram. Daarmee zoomt hij in op persoonlijke karakters, innerlijke kwaliteiten, voorkeuren, behoeften, drijfveren en motivaties. Hij gebruikt het ook als herkenningsinstrument voor de levensfasen en relaties waarin we ons bevinden – privé en zakelijk.

Reageer op artikel:
De ‘waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen’ famme
Sluiten