Hanna
Hanna Columns 6 mrt 2016

De wereld van Seth: Seth en de eitjes

Seth is zes. Dat is oud genoeg om over het leven na te denken, en jong genoeg om dat met een open blik te doen. Soms filosofisch, vaak onbedoeld grappig. Hanna van de Wetering schrijft daar graag over. Elke week op Famme en op Facebook.

De wereld van Seth: Seth en de eitjes

Seth en ik spelen een wedstrijdje ‘leuke dingen over elkaar vertellen’.
‘Ik vind het leuk dat jij altijd tegen iedereen praat’, zeg ik. ‘En dat je bijna altijd vrolijk bent, en heel lief.’
‘Tja, zegt Seth. Dat komt omdat jij mij zo goed gemaakt heb. Maar kan je me nu eindelijk een keer vertellen hoe je dat gedaan hebt?’

Na meerdere pogingen ‘dit is echt iets om aan papa te vragen’, ‘kijk Seth, was dat nou een draak die langs het raam vloog?’ en ‘Seth! Als je nuuuu je schoenen en jas aandoet gaan we iets suuuuperleuks doen!’ heb ik het idee dat ik er deze keer niet onder uitkom. Ik haal diep adem. Goed, seksuele voorlichting voor zesjarigen.

‘Mevrouwen hebben eitjes, en meneren hebben zaadjes, en als die dan samen komen kan daar een nieuw mensje uit groeien.’
‘En hoe beter je het eitje en zaadje in elkaar zet, hoe liever het kindje wordt?’, vraagt Seth.
‘Ehm, ja, nou… dat heeft ook met het kindje zelf te maken. Sommige dingen krijg je mee van je papa en mama, en andere dingen zitten al in jezelf. Jij houdt heel veel van lezen, en ik ook. Maar dat jij van schoonmaken houdt en een ochtendmens bent, dat heb je niet van mij!’

‘Als ik kon toveren dan toverde ik jou een ochtendmens!’
Ik grijns. Veel meer mijn onderwerp dit. ‘Dat zou echt geweldig zijn!’
‘Maar mam? Nog even over die eitjes, he…?’
Shit. ‘Ja…?’
‘Zijn dat dan van die witte gekookte eitjes of zijn ze gebakken?’

Zegt jouw kind ook dit soort lieve, grappige of ontroerende dingen? Reageer op onze Facebook!

Wil je nog wat De wereld van Seth-verhalen lezen? Kijk hier>

Reageer op artikel:
De wereld van Seth: Seth en de eitjes
Sluiten