Hanna
Hanna Columns januari 24, 2016

De wereld van Seth: Seth en de vluchtelingen

Seth is zes. Dat is oud genoeg om over het leven na te denken, en jong genoeg om dat met een open blik te doen. Soms filosofisch, vaak onbedoeld grappig. Hanna van de Wetering schrijft daar graag over. Elke week op Famme en op Facebook.

De wereld van Seth – Seth en de vluchtelingen.

Een post op Facebook: ‘Kom a.s. vrijdag vanaf 15.15 naar cafe X. Ik ben er dan met een aantal taalcursisten die graag Nederlands willen spreken met… jou!’

Nu praten zowel Seth als ik graag en veel, en vinden we het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en hun verhalen te horen. Ik ben enthousiast, en Seth wanneer ik het hem voorstel ook.
‘Ze zijn Nederlands aan het leren, net zoals ik Engels! En ik heb allemaal vragen die ik wil stellen, ik kan niet wachten!’
Dus test Seth 5 minuten later het taalniveau van de groep.
‘Hoi, ik ben Seth. Weten jullie wat een lamp is?’
Dat weten ze.
‘Niet slecht’, zegt Seth. Het gespreksniveau wordt onmiddellijk bijgesteld.
‘Waar komen jullie vandaag? En hoe ver ligt dat precies van de evenaar?’

Terwijl Seth met twee jongens uit Eritrea kletst over het weer, raak ik in gesprek met K. uit Syrië. Hij vertelt me hoe hij van Damascus naar Nederland is gekomen (eigenlijk toevallig, zijn plan was om naar Noorwegen te gaan, maar de groep waarmee hij was ging naar Nederland.). Seth komt bij ons zitten wanneer K. net vertelt dat hij eerst naar Egypte is gegaan.
‘Met de boot?’, vraagt Seth.
‘Nee, niet met de boot. Dat kon over land.’
Seth knikt. ‘Ik schrijf je verhaal even op hoor.’

‘Niet met de boot. Niet met de boot. Met de boot. Ver lopen. Met de auto naar Frankrijk. Met de trein naar België. Met de auto naar Groningen.’
Onder de reis van K. schrijft Seth ‘het is gezelleg’. Hij richt zich tot de jonge mannen.
‘Ik wil ook nog even vertellen dat jullie hier niet bang hoeven te zijn voor oorlog. Voor oorlog moet je buiten vechten, en daar vindt iedereen het in Nederland veel te koud voor. Dus geen zorgen. Ik vind het leuk dat jullie hier zijn.’

Zegt jouw kind ook dit soort lieve, grappige of ontroerende dingen? Reageer op onze Facebook!

Wil je nog wat De wereld van Seth-verhalen lezen? Kijk hier >

Reageer op artikel:
De wereld van Seth: Seth en de vluchtelingen
Sluiten