De wereld van Seth: Seth en de vragen

Hanna 13 mrt 2016 Columns

Seth is zes. Dat is oud genoeg om over het leven na te denken en jong genoeg om dat met een open blik te doen. Soms filosofisch, vaak onbedoeld grappig. Hanna van de Wetering schrijft daar graag over. Elke week op Famme en op Facebook.

De wereld van Seth- Seth en de vragen

Ergens in de waarom-fase van Seth heb ik een maximum ingesteld. Natuurlijk zal het vast heel pedagogisch verantwoord zijn alle waarom-vragen rustig en duidelijk te beantwoorden, terwijl je heel begripvol naar je kind kijkt, lief glimlacht, en tegelijkertijd de afwas doet, een suikervrije appeltaart bakt, de lego onder zijn kont opruimt en dat alles in een meditatieve yogahouding, maar ik vond mezelf op een middag terug in een elektronicawinkel (‘HOE KRIJG IK DIT DING VAN REPEAT AF?!’) en vervolgens in een tattoo shop waar ze weigerden het woord ‘DAAROM’ in koeienletters op mijn voorhoofd te zetten.

Enfin, we gingen voor maximaal tien keer ‘waarom’ per dag. Dit werd door Seth al snel uitgebreid met tien hoezo-vragen, en zeker 300 keer per dag de vraag ‘Hoeveel keer mag ik nu nog waarom vragen?’. Inmiddels is Seths woordenschat zodanig uitgebreid dat het minder opvalt. Tot je zijn vragen eens gaat meeschrijven. Voor uw begrip en mededogen, hierbij de vragen van Seth, vanaf 5 minuten voor het eten, tot 5 minuten na het eten.

‘Kun je smelten in de regen? Denk je dat iedereen me nog wel herkent als ik straks een bril heb? Vind jij het ook zo leuk dat ik een bril moet? Mama, hoe kon jij nou geboren worden terwijl je moeder al dood was? Hoe oud was je dan? Wat voor ziekte had ze? Kan je daar dood aan gaan? Maar voelde ze zich wel goed? Denk je dat het nog gaat sneeuwen deze week? Wie denk je dat X. liever vindt, mij of haar moeder? Als je verliefd bent vindt je haar toch nog liever dan de mensen van wie je houdt? (Ik vind X. wel wat liever dan jou. GRAPJE!) Ik kan jou echt goed voor de gek houden, hè? Zijn de maan en de zon verliefd? Vind jij gele of witte rijst lekkerder? Hoe is gele rijst geel gemaakt? Welke kleur is echte rijst? Waar komt rijst vandaan? En groeit het dan boven of onder de grond? Moet ik alles opeten? Wat is gezonder: kip of rijst? Waarom wil jij eigenlijk nooit vlees weggooien? Waarom eet je ook al weer geen vlees? Maar vind je vlees wel lekker? Kun je dit niet even wat beter uitleggen? Je hoeft het toch niet zielig te vinden? Het heeft toch helemaal geen nut om het zielig te vinden als ze toch al dood zijn? Hoe worden ze eigenlijk doodgemaakt? Waarom heet kip eigenlijk kip? En heelal heelal en geen heelhal bijvoorbeeld? Wanneer mag ik nou iets zeggen? Wat zit er om het heelal heen? Hoe groot is de wereld? Hoeveel happen nog? Hoe zijn bacteriën eigenlijk ontstaan? En virussen? Hebben bacteriën ogen? Waarom kan je bacteriën niet zien terwijl ze met zoveel zijn en allemaal op elkaar zitten? Dan zijn ze toch heel groot samen? Hoe worden kleurpotloden gemaakt? Wat is jouw lievelingskleur ook al weer? Wat is de grootste toren van Nederland? En van de wereld? Zullen we nog een liedje Singstar doen? Wil je blauw of rood zijn? Waarom vindt jij Singstar Disney niet zo leuk als ik? Welke stekker hoort bij de televisie? Is televisie en tv eigenlijk hetzelfde? Welk woord kende ik eerder? Waarom heb jij alleen een filmpjes-televisie? Je houdt toch van chillen? En het is toch ook lekker rustig wakker worden voor de tv? Wou je geen tv omdat ik tv-kijken veel te leuk vind en zelfs de reclames leuk vind en dat ik dan niet opschiet met aankleden? Dus je vindt dat je wel een goede keuze heb gemaakt? Mag ik het doen? Wou jij nou blauw zijn? Is ‘Hopeless’ beter dan ‘Tonedeaf’? Dus ik ben supergoed?’

‘Waarom weet papa eigenlijk veel meer dan jij?’

Dus. Of iemand hier even een suikervrije appeltaart langs kan brengen. En als je hier toch bent, wil je ook even de legoblokjes opruimen en de afwas doen? Dan kan ik in alle rust in een meditatieve yogahouding gaan zitten.

featureset

Reageer via Facebook

Lees ook: De wereld van Seth: Seth en de eitjes

Reageer op artikel:
De wereld van Seth: Seth en de vragen
Sluiten