Hanna
Hanna Columns 13 dec 2015

De wereld van Seth: Van Seth wil ik er wel 12

Seth is zes. Dat is oud genoeg om over het leven na te denken, en jong genoeg om dat met een open blik te doen. Soms filosofisch, vaak onbedoeld grappig. Hanna van de Wetering schrijft daar graag over. Elke week op Famme en op Facebook.

De wereld van Seth – Van Seth wil ik er wel 12

Vandaag is Seth’s kinderfeestje. Er is een ongeschreven regel (voornamelijk voor het hart van de ouders) dat er net zoveel kindjes komen als het aantal jaren dat de jarige wordt. Dat is mislukt. Seth heeft 11 kindjes uitgenodigd, met hem erbij maakt dat 12.

Ik loop dus iets wat gestrest rond. Als ik bloemen krijg staan ze meestal tot hun dood in de gootsteen, of ik zet ze in een vaas en vergeet er vervolgens water bij te doen. Ooit kreeg ik een cactus. Binnen een maand overleden. Ik wil de vriendjes van Seth overigens niet per se met cactussen vergelijken. Kinderen hebben namelijk nog meer zorg en aandacht nodig. Nou vind ik mezelf niet onverantwoordelijk, maar wel ontzettend chaotisch, dromerig en met een totaal gebrek aan enig gevoel voor tijd, regels of autoriteit. Dat Seth zijn eerste jaren ongeschonden door is gekomen heeft voornamelijk te maken met zijn fantastische vader en het feit dat hij de orale fase heeft overgeslagen en zodoende nooit scherpe dingen of gootsteenontstopper in zijn mond heeft gestopt.

‘Durven de meisjes eigenlijk wel te lasergamen?’

Ik had tuigjes moeten kopen, bedenk ik. Of een heel lang lint dat alle kinderen vast konden houden. Of in ieder geval een rode vlag zodat ze wisten waar ik was. Y. en Z. mogen elkaar niet. De jongste is 4 en de oudste 8. Toch ook dingen waar je rekening mee moet houden. Durven de meisjes eigenlijk wel te lasergamen? Is een speurtocht niet veel te kinderachtig voor de oudste? Lusten kinderen wel allemaal pannenkoeken? En wat nou als ze allemaal ruzie gaan maken en…

‘Mam?’
Seth haalt me uit mijn gepieker.
‘Ik heb bij het uitdelen van de uitnodigingen al verteld dat jij allergisch bent voor huilende en ruziemakende kinderen. Dat is natuurlijk niet waar, maar er zit ook een meisje in de klas dat allergisch is voor noten, dus ze begrepen het wel. Geen zorgen dus. Ik denk dat iedereen heel lief is vandaag.’

‘Dat een kind jou als ouder kiest omdat jij kan geven wat zij nodig hebben’

Ooit vertelde iemand me dat hij geloofde dat kinderen voor hun geboorte hun ouders uitkiezen. Dat een kind jou als ouder kiest omdat jij kan geven wat zij nodig hebben. En dat je dus ook een kind krijgt dat jou dingen kan leren. Vandaag geloof ik dat dat waar is.

Heb jij ook ooit zoiets meegemaakt? Reageer op onze Facebook >

Lees ook de eerdere avonturen van De wereld van Seth >

Reageer op artikel:
De wereld van Seth: Van Seth wil ik er wel 12
Sluiten