Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Work & Life 30 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

YES! De zomertijd gaat vannacht in, dus vergeet je klok niet te verzetten!

Na het lange, grauwe, kille winterseizoen verlangen we maar naar één ding; zwoele zomeravonden. De tropische temperaturen laten misschien nog wel even op zich wachten, maar vanaf morgen is het in ieder geval langer licht! Jazeker, komende nacht gaat de zomertijd in.

Famme onderzocht hoe het ook alweer zit met de zomer- en wintertijd. Waar komt het vandaan, hoelang duurt het en gaat de klok vannacht nu een uur vooruit of achteruit? Wij hebben alle antwoorden voor je klaarliggen!

De échte tijd

Laten we beginnen bij het begin: welke tijd is nu eigenlijk ‘origineel’? De wintertijd! De zomertijd is namelijk bedacht. In 1907 bedacht de Britse William Willet dat het een goed idee was om de zomertijd in te voeren. Pas 9 jaar later werd hier gehoor aan gegeven. In de Eerste Wereldoorlog voerden de Duitsers als eerste de zomertijd in. Nederland volgde kort hierna en maakte tot 1943 gebruik van de zomertijd. In 1977 werd de zomertijd opnieuw ingevoerd.

Maar waarom?

In de jaren 70 vond er een grote oliecrisis plaats. Om economische redenen werd de zomertijd opnieuw ingevoerd, puur om energie te besparen. In de zomer wordt het onwijs vroeg licht, waardoor er veel daglicht verloren gaat. Er zijn natuurlijk maar weinig mensen die om 5 uur opstaan. Door de klok een uur vooruit te zetten gebruiken we in de avond een uur langer natuurlijk licht en dus minder energie.

Europese Unie

Er zijn in totaal 70 landen in de wereld die de zomertijd hanteren. Sowieso doen alle Europese landen eraan mee. Ieder jaar wordt de klok in het laatste weekend van maart én oktober (in de nacht van zaterdag op zondag om 2 uur stipt) een uur verzet. In maart gaat de zomertijd in en vanaf eind oktober leven we in de wintertijd. De zomertijd duurt dus 7 maanden en de wintertijd 5.

Hoewel we al jarenlang gewend zijn aan deze ‘regeling’ is er toch sprake van een eventuele afschaffing van de zomertijd. Zo is het Europese Parlement voor, maar de uiteindelijke beslissing kan pas worden gemaakt na heel veel overleg. To be continued… Tot er meer duidelijk is moeten we de klok in ieder geval blijven verzetten!

Ezelsbruggetje

Maar gaat de klok nu vooruit of achteruit? Daar hebben wij een handig ezelsbruggetje voor: In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORUIT. Maar er zijn nog veel meer handige én leuke ezelsbruggetjes;

  • Een uur erbij brengt de zomer dichterbij
  • In het voorjaar gaat de klok met de temperatuur mee vooruit
  • Korte broeken, korter slapen
  • Als de blaadjes aan de bomen groeien, komt er een uur ‘bij’. Als de blaadjes van de bomen vallen, ‘valt’ er een uur af.

De meeste smartphones veranderen de tijd vanzelf. Daarom is het handig om de klok aan de muur VOOR het slapengaan alvast vooruit te zetten. Op deze manier weet je zeker hoe laat het is.

Meer over tijd:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
YES! De zomertijd gaat vannacht in, dus vergeet je klok niet te verzetten!
Sluiten