Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Gezondheid 1 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

De zwangerschap bleek de beste remedie tegen de endometriose

In de buik van… spreken we bijzondere vrouwen en horen we over de mooie, verdrietige, blije en wanhopige momenten van een vrouw en haar meest bijzondere lichaamsdeel.

De buik is voor vrouwen een heilige plek. Niet alleen omdat er mogelijk kinderen uit geboren worden, maar omdat het in essentie de plek is waar haar kern tot uiting komt. Van buikgevoel en buikchakra tot de hormoonhuishouding. Een buik vertelt het verhaal van de vrouw en is het centrum van haar emotie. In de serie ‘De buik van…’ vertellen wij de bijzondere verhalen van vrouwen en hun buik. Deze keer Lotte en haar buik.

De buik van Lotte (32)

Woont samen en heeft twee zonen

  • Buikmoment: ‘De cyste in mijn buik heeft er gek genoeg waarschijnlijk voor gezorgd dat ik nog kinderen kon krijgen’
  • Trots op: ‘Dat ondanks alle pijn en zorgen mijn lichaam toch twee heerlijke ventjes op de wereld heeft gezet’
  • Typisch mijn buik: ‘Ik sta op met een platte buik en kruip elke avond met een bolletje in bed’

‘Ik heb altijd een beetje een haat-liefde verhouding met mijn buik gehad. Het was mijn absolute krachtcentrum bij het turnen en dansen maar mijn buik heeft me ook heel veel pijn bezorgd. Al in mijn pubertijd had ik erg vaak last van buikpijn. Het werd nooit echt duidelijk wat dat was maar uiteindelijk kreeg ik de diagnose ‘prikkelbare darm syndroom’. Daar moest ik het mee doen. Ik was jong en had geaccepteerd dat deze buikpijn nou eenmaal bij mij hoorde. Dat deze buikpijn weleens met mijn menstruatie te maken zou kunnen hebben had ik nooit bedacht. De pijn was dan ook niet met dezelfde regelmaat aanwezig.’

Ziekenhuis

‘Toen ik op een dag aan het werk was en van de heftige pijn moest gaan liggen waren het mijn collega’s die zeiden dat dit echt niet meer kon. Zij namen me mee naar het ziekenhuis waar ik direct werd onderzocht. De gynaecoloog bepaalde dat er een kijkoperatie uitgevoerd moest worden. Daaruit bleek dat ik een verkleving aan mijn eierstok had die een gedeelte van de pijn veroorzaakte. Maar achter die verkleving bleek een cyste te zitten. Die is meteen verwijderd en ik mocht de volgende dag het ziekenhuis verlaten met een nieuwe diagnose; endometriose.’

Niet meer ongesteld

‘Het beste “medicijn” tegen endometriose is om ervoor te zorgen dat je niet meer ongesteld wordt dus moest ik continue de pil slikken (bij endometriose bevindt zich baarmoederslijmvlies buiten je baarmoeder wat net als in je baarmoeder elke maand opzet ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Dit slijmvlies kan zich overal in je buik vestigen en heftige pijnklachten veroorzaken. RED.) Helaas reageerde mijn lichaam erg heftig op de pil dus stapte ik over op een spiraaltje. Dit was een verademing want de pijnklachten namen eindelijk af’

Samen dansen

‘Ik ben heel bang geweest dat ik misschien nooit kinderen zou kunnen krijgen maar toen het spiraaltje was verwijderd raakte ik vrijwel meteen zwanger van onze eerste zoon. Die zwangerschap bleek de allerbeste remedie tegen de endometriose want ik heb me kiplekker gevoeld. En doordat ik niet constant met pijn bezig was kon ik heerlijk genieten van dat kleine ventje in mijn buik. Ik had meteen een band met hem. De hele zwangerschap heb ik voor hem gezongen en hebben we samen gedanst.’

Balans

‘Dansen heeft sowieso een belangrijke rol in mijn leven. Ik heb altijd veel gedanst en was daarom, ondanks de pijn, ook heel blij met met mijn gespierde buik. Ik ben niet zo lang dus een extra kilootje zie je snel bij mij. Maar die kilootjes zag je nooit op mijn buik. Mijn gezellig aanwezige heupen kon ik daardoor een stuk makkelijker accepteren. Het was wel in balans zeg maar. Na mijn twee zwangerschappen, die allebei eindigden in een keizersnede, is mijn buik nog niet echt ‘de oude’. Maar dat heb ik vooral aan mijzelf te danken, ik moet weer gaan bewegen.’

Buikgevoel

‘Of de endometriose echt verdwenen is durf ik niet te zeggen. Mijn buik blijft altijd gevoelig en ik reageer ook snel op bepaalde voeding. Als ik te druk ben kan ik dat ook eerder aan mijn buik dan aan mijn hoofd merken. Wat dat betreft zou ik veel beter naar mijn buik moeten luisteren. ‘Buikgevoel’ is niet voor niets zo’n goede raadgever. Mijn buik heeft me eerder gewaarschuwd; als ik destijds niet in het ziekenhuis was beland vanwege de heftige pijn door die cyste dan had de endometriose zijn gang kunnen gaan en was het risico op onvruchtbaarheid enorm toegenomen. Daar moet ik echt niet aan denken. Een leven zonder onze twee kleine kerels kan ik me echt niet meer voorstellen.’

Wil jij ook met je verhaal in de buik van? Meld je aan door een mailtje te sturen naar [email protected] En beschrijf kort jouw bijzondere verhaal.

Eerdere ‘buiken van’ teruglezen? Dat kan! Suus, Angela, Anne, Femke,Nienke, Anneke, Saskia en Mette gingen Lotte voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De zwangerschap bleek de beste remedie tegen de endometriose
Sluiten