Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 23 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Deze briljante afbeelding laat zien hoe je omgaat met een angstig kind

Stress is lang niet alleen voorbehouden aan overwerkte ouders. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 1 op de 7 Amerikaanse kinderen worstelt met mentale problemen, waarvan 3% lijdt onder serieuze angsten.

Schaamte

Let wel: dat zijn alleen nog maar de kinderen die officieel een diagnose hebben gekregen. Dat percentage ligt dus nog veel hoger. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit onderwerp – en dat neemt een hoop stress weg. Rondom angsten heerst namelijk nog altijd veel schaamte. Kinderen kroppen hun angsten op en bewaren het tot het op een dag explodeert. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen die last heeft van angst genoeg aandacht, liefde en behandeling krijgt. Vooral kinderen.

Of het nou een blijvend ding is of iets wat opeens naar boven komt drijven en net zo snel weer weg-ebt; vroeg of laat krijgt ieder kind te maken met angst. Het is daarom slim om een paar technieken achter de hand te hebben om je kind door zo’n stormachtige tijd te loodsen.

Woorden

Het Gottman Institute is gespecialiseerd in familietherapie en deelde op Facebook een afbeelding met woorden die je kunt gebruiken om een onrustig kind te kalmeren. Woorden die meer impact hebben dan een algemeen ‘alles komt goed’ of ‘maak je geen zorgen’. De afbeelding is inmiddels al meer dan 8000 keer gedeeld.

Natuurlijk zal niet per se iedere zin werken voor ieder kind. ‘Je kent zelf je kind het best. Raak niet in paniek als je iets probeert en dat hun zorgen erger maakt. Kies de volgende keer gewoon iets anders van de lijst. Uiteindelijk ontdek je welke zinnen werken en je kind kalmeren, bemoedigen en sterker maken’, zegt familietherapeut Nicole Schwarz.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme