Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Eten 20 nov 2017

De deeltafel op school is een Internationale hit en nu Nederland nog!

De deeltafel is een succesvol initiatief dat furore maakt in onder andere de VS. Op de tafels laten kinderen eten en drinken achter om te delen. Zo wordt verspilling tegengegaan en kunnen kinderen met minder financiële middelen ook iets gezonds of lekkers extra krijgen.

Het concept is eigenlijk heel erg simpel. Na de lunch of als de school uit is laat je op de deeltafel eten en drinken achter dat je niet meer wilt opeten. Dit kunnen pakjes drinken zijn, fruit of yoghurts. Iedereen die zin heeft in iets van die tafel kan het pakken. De rest gaat aan het einde van de dag, als de school dichtgaat naar de voedselbank.

Ontstaan deeltafel

In 2016 is het idee van de deeltafel ontstaan in de VS. Het departement van landbouw kwam met een programma waarin zij de deeltafels als initiatief tegen voedselverspilling lanceerde. Een regelrechte hit, omdat scholen door het hele land ermee aan de slag gingen.

LEES OOK: Deze onbekende fruitsoorten zijn gezond én superlekker.

Tune in to Twitter tomorrow at 1pm ET for a LIVE school lunch food waste audit (and 6th-grade silliness). Follow @melissaAterry or @foodfuelfuture on Twitter to find it. Meanwhile, there’s a link in our profile to our new blog post about school food waste audits. * * #foodwaste #schoolfoodwaste #foodwasteaudit #education #STEM #sharetables #nofoodwasted #nokidhungry #savethefood #foodconservation #schoollunch #sustainability #sustainableschools #ivaluefood

Een bericht gedeeld door Sustainable America (@sustainable_america) op

Een school in Florida geeft al het overgebleven eten en drinken aan een dichtbijzijnde kerk, die het aan daklozen doneert. Het idee dat er zoveel vers en houdbaar eten in de prullenbak is onverteerbaar vinden velen. Omdat het tafelconcept een open geheel is en er geen stigma op rust kan iedereen die het wil een appeltje of banaan pakken als ze daar zin in hebben. Het wordt dus niet ervaren als gek, wanneer je een product van de tafel meeneemt.

Soms denken we wel eens in Nederland dat er niet veel armoede is. Toch is dat een onterechte gedachte. Niet voor niets zijn er succesvolle goede doelen concepten zoals de Linda. Foundation. Samen met zoveel mogelijk donateurs willen zij meer begrip en vooral positieve actie creëren voor gezinnen met kinderen in Nederland die het financieel zwaar hebben. Linda zelf zegt hierover: ‘Als je met twee kinderen zeventig euro per week hebt om alles van te doen, en altijd gebukt gaat onder zorgen over geld, reken maar dat dit cadeau dan uit de hemel komt vallen.’

LEES OOK: Zo zien de lunchtrommels van kinderen in Nederland eruit.

Zeker in deze tijd waarin het soms niet op lijkt te kunnen met snoep, cadeaus, schoen zetten en pakjes krijgen, is het een geweldig initiatief dat je met een deeltafel stil kunt staan bij het feit dat het zonde is om voedsel weg te gooien en het anderen kan helpen om gezond en lekker te eten.

Wij zijn benieuwd of een deeltafel in Nederland zou aanslaan? Laat ons hier weten wat jouw ideeën hierover zijn.

Reageer op artikel:
De deeltafel op school is een Internationale hit en nu Nederland nog!
Sluiten