Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 6 jan 2019

Waarom het helemaal niet slecht is als je kind een denkbeeldig vriendje heeft

Hoor je je kind weleens praten als ‘ie alleen op zijn kamer is? Hij kan natuurlijk met knuffels aan het spelen zijn of tegen zichzelf praten, maar misschien stelt ‘ie een dag later ineens denkbeeldig vriendje Bob aan je voor.

We kunnen ons best voorstellen dat je je zorgen maakt over de fantasiewerelden van je kind. Zou dat betekenen dat ‘ie eenzaam is en zich daarom een ander leven voorstelt? Zijn al die fantasieboeken en -games wel te vertrouwen?

Het korte antwoord: nee, je kind is niet per se eenzaam, en ja, fantasieboeken zijn te vertrouwen. Het lange antwoord gaan we je nu geven.

Onderzoek naar een denkbeeldig vriendje

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oregon komt het verzinnen van een denkbeeldig vriendje of fantasiewereld veel vaker voor dan je misschien denkt: zo’n 17 procent van de kinderen tussen de 8 en 12 jaar zou zelf complexe werelden bedenken. Ze verzinnen dan bijvoorbeeld een landschap met inwoners (zoals elfjes of pratende dieren) en vaak fantasie-aspecten, zoals een fontein waar honing uit komt. Een denkbeeldig vriendje verzinnen ze vaak op iets jongere leeftijd.

LEES OOK: Van onhandig met een pen tot tekentalent: zo kun je je kind creatief opvoeden

En dat doen ze lang niet altijd alleen: volgens de onderzoekers betrekken ze juist vaak ook (echte) vriendjes en vriendinnetjes bij hun fantasieën. Het heeft dus zeker geen negatieve impact op sociale vaardigheden.

Meer creativiteit

Het zou juist positieve effecten hebben als je zoon of dochter in een eigen wereldje leeft: het wordt geassocieerd met – niet heel verrassend – meer creativiteit en een talent voor verhalen vertellen. Eén van de onderzoekers denkt dat creativiteit er juist voor zorgt dat je snel kunt schakelen tussen concentratie op iets in de ‘echte wereld’ en een fantasiewereld.

Daarnaast scoren deze kinderen nauwelijks lager op ontwikkelingstestjes; ze denken alleen iets minder goed na voor ze iets doen. Maar ja, wie heeft dat nou niet af en toe?

Kortom: sluit de denkbeeldige vriendjes en vriendinnetjes op een denkbeeldige manier in je armen en neem ze op in de familie. Moet er een extra stoel aan tafel? Helemaal prima. Word je misschien zelf ook nog wel creatiever van.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Waarom het helemaal niet slecht is als je kind een denkbeeldig vriendje heeft
Sluiten