Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 3 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Denken dat je slecht slaapt is nog ongezonder dan écht slecht slapen

We hebben allemaal weleens een gebroken nacht. Je piekert over iets op het werk, je wederhelft snurkt of er zijn baby’s/peuters/kleuters die je nachtrust verstoren. Toch is dit geen ramp. Volgens nieuw onderzoek is het namelijk erger om te dénken dat je aan slapeloosheid lijdt dan dat je het daadwerkelijk hebt.

Beroerde nacht

Het is geen pretje om aan slapeloosheid te lijden. Je valt dan moeilijk in slaap, en je wordt vaak of heel vroeg wakker. De meeste mensen hebben wel eens last van één van deze symptomen, maar dat wil nog niet daadwerkelijk zeggen dat je aan slapeloosheid lijdt. Je beroerde nacht kan ook andere oorzaken hebben namelijk: dat wijntje te veel, die vette afhaalmaaltijd of medicatie kunnen ook een rol spelen. Dat onderscheid maken, is volgens onderzoeker Kenneth Lichstein erg belangrijk, zo stelt hij in een artikel dat werd gepubliceerd in Behaviour Research and Therapy.

Denkbeeldige slapeloosheid

De wetenschapper bestudeerde 20 onderzoeken naar slaap. Zijn conclusie is opmerkelijk: als je denkt dat je aan insomnie lijdt, dan ondervind je daar ook de nadelen van. Dit geldt dus ook als je officieel eigenlijk helemaal geen last hebt van slapeloosheid. Mensen die denken dat ze hieraan lijden, hebben concentratieproblemen, zijn sneller depressief, hun huid wordt sneller ouder en ze hebben meer kans op overgewicht. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Want wie echt aan slapeloosheid lijdt maar dit niet als dusdanig probleem beschouwt, presteert op alle vlakken beter. Terwijl zij dus écht te weinig slaap krijgen.

Bron: hnl.be

Ruim die kamer nou eens op: 6 simpele dingen die je uit je slaap houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Denken dat je slecht slaapt is nog ongezonder dan écht slecht slapen
Sluiten