‘Detoxen om je lichaam te reinigen? Grote onzin!’

Na de feestdagen word je doodgegooid met handige manieren om te detoxen om zo alle gifstoffen te lozen van al die gezellige avondjes vol wijn en lekkere hapjes. Maar dat schijnt dus allemaal de grootste onzin te zijn. Dat zegt tenminste een hoogleraar en hij legt uit waarom.

Dagenlang alleen maar sapjes drinken, of water. Alles om maar het idee te hebben dat alle gifstoffen uit je lichaam verdwijnen. Think again, zegt Edzard Ernst, emeritus hoogleraar complementaire geneeskunde aan de Universiteit van Exeter.

Het is volgens hem namelijk bewezen dat geen énkel product of geen enkele detoxmethode de ‘schade’ van een feestje of een leven vol lekker eten en drinken kan herstellen. Daar heb je namelijk je organen voor. Je lever en je nieren, welteverstaan.

Bedacht door marketeers

Edzard Ernst, emeritus hoogleraar complementaire geneeskunde aan de Universiteit van Exeter, legt het uit. ‘Je hebt twee soorten detox. De ene is voor mensen die het nodig hebben, omdat ze van een verslaving af moeten komen, de tweede is bedacht door marketeers van speciale goedjes of drankjes waarvan ze zeggen dat ze je lichaam reinigen. Er bestaat niets, buiten het systeem van je eigen lichaam, dat ervoor kan zorgen dat je lichaam gereinigd wordt.’

Oftewel (yeah!); weg met al die sapkuren en andere detox-producten; gewoon eten en drinken wat je wilt. Al is het natuurlijk nooit slecht om te letten op wat je binnenkrijgt om je lever en nieren een handje te helpen.

Van een mythe naar iets wat wél goed voor je gezondheid is: Vaker naar de sauna gaan, bijvoorbeeld

The Guardian

Reageer op artikel:
‘Detoxen om je lichaam te reinigen? Grote onzin!’
Sluiten