Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 20 maart 2015

Deze 10 dingen hebben we allemaal en moeten we eigenlijk weggooien

Als mens, maar vooral als vrouw zijn er dingen die je van nature doet zonder dat je er stil bij staat. Dingen bewaren is er daar één van.

We bergen graag iets veilig op om het misschien ooit nog een keer te gebruiken of te bekijken. Vervolgens blijft het liggen en komt er steeds meer bij. Langzamerhand krijg je te maken met verzamelhopen in huis. Is bij jou de verzamelwoede al toegeslagen?

Deze 10 dingen moet je echt eens uitzoeken en weggooien of naar de kringloop brengen.

1. Papierstapels

Oh wat zijn deze stapels fijn. Ze kunnen zich in lades, in manden of in mappen bevinden, maar we hebben allemaal ergens zo’n stapel. Alle bonnetjes, gebruikszaamwijzingen en garantiebewijzen zijn daar veilig. Maar hoe lang ligt het er al? Hoe lang is het geleden dat je daar iets vanaf haalde in plaats van erop legde?

2. Kleding die niet meer past of je eigenlijk nooit mooi hebt gevonden

‘Want ooit pas ik weer in die mooie broek’ of ‘misschien komt het nog een keer van pas’. Als je wat meer weegt en je niet van plan bent zo te blijven, beloon jezelf dan met een mooie nieuwe broek als de overtollige kilo’s eraf zijn in plaats van met die oude. En over die miskoop… Het is inderdaad lastig om iets met het prijskaartje in de ‘weg-zak’ te gooien, maar waarschijnlijk ga je het de komende 10 jaar nog steeds niet mooi vinden en neemt het alleen maar extra ruimte in beslag.

3. Oude schoenen die je niet meer draagt

Je bent zo blij met je nieuwe schoenen dat je je oude houdt. Want stel je voor dat je iets moet doen waar de nieuwe exemplaren vies van kunnen worden. Geloof ons, die nieuwigheid gaat er gauw genoeg vanaf! Dus weggooien die oude handel.

4. Cadeautjes waar je eigenlijk nooit blij mee was

Ja en je hebt ze twee jaar na dato nog steeds. Het is niet mooier of handiger geworden en eigenlijk neemt het alleen maar ruimte in beslag. Als je iets niet wil weggooien, is er vast wel een plaats waar je het heen kunt brengen waar ze er nog iets mee doen.

5. Stapels oude gadgets

‘Oh wat fijn een nieuwe telefoon! Die andere was niet meer normaal te gebruiken. Wat zal ik eens met die oude doen? Is toch zonde om zo in de prullenbak te gooien…’ Hoe vaak heeft dit zich in jouw hoofd afgespeeld? Met het vervolg dat je nu ergens een doos oude mp3-spelers, iPods, mobiele telefoons, oortjes etc. hebt. Weggooien die handel, je gaat het waarschijnlijk nooit meer gebruiken en de techniek wordt alleen maar nieuwer. Dus iets wat je nu nog wel ‘oké’ vindt, vindt je over 2 jaar helemaal niets meer. Dus die stapel telefoons die tot 10 jaar terug gaan, ga je helemaal nooit meer gebruiken! Fijn: breng je oude exemplaren terug naar de winkel, vaak nemen ze deze wel in.

6. Toilettas vol oude make-up

Je smaak verandert en je koopt nou eenmaal graag iets nieuws. Of je kunt niet meer wachten om die nieuwe mascara te gebruiken en besluit degene die je nu gebruikt nog even te bewaren. Je lipgloss of lippenstift is bijna op, maar misschien kom je wel een keer zonder te zitten. Feit is wel dat je ineens een gigantische toilettas vol twijfelachtige make-up hebt. Af en toe werp je er een blik in opzoek naar iets leuks, maar het zal je altijd teleurstellen. Het is nog steeds die oude troep van vijf jaar geleden…

7. Ongelezen toch-al-middelmatige-boeken

Af en toe koop je wel eens een boek in de aanbieding. Of je krijgt er een en je denkt hem wel aardig te vinden, maar ondertussen ligt ‘ie al weer een jaar op de plank. Je kunt je er gewoon niet toe zetten om hem in je kostbare vrije tijd te lezen. Je zal altijd voor een boek kiezen waarvan je weet dat het wél leuk is. Dus naar de kringloop met die boeken of maak iemand uit je vriendenkring er blij mee. Want: tijd voor ruimte in de kast!

8. Gelezen tijdschriften

‘Zo zonde om weg te gooien en misschien kan ik ze over een tijdje nog wel een keer lezen’. Heb je dat echt zo vaak gedaan als je bedacht had? En hoe groot is die stapel nu? Er zijn talloze gratis-af-te-halen-websites, waar je ze op kunt plaatsen. Maar stel wel een tijd voor jezelf in, ben je ze na een maand nog steeds niet kwijt? Gooi ze dan weg, jij hebt je best gedaan.

9. Oude kaartjes, schriften en tekeningen

Ja we raken nogal snel ergens emotioneel aan gehecht. Maar, je hoeft echt niet alle ansichtkaarten die je ooit kreeg, alle schriften waar je op school in schreef en oude tekeningen van jezelf of je kind te bewaren. Het neemt een hoop ruimte in beslag en je kijkt er vaak nog maar een enkele keer naar. Kies voor de mooiste en de meest persoonlijke en maak van de twijfelgevallen een foto. Zo ben je ze nooit écht kwijt.

10. Kapotte spullen die je nog wil maken

Je bent er nog te erg aan gehecht om het in één keer weg te gooien en zet ze met de kapotte onderdelen in de kast. Dit weekend ga je dat wel even maken. Niet gelukt? Weggooien en iets nieuws kopen, daar word je ook heus wel blij van.

Bekijk ook deze tips voor rondslingerend speelgoed in de woonkamer

Reageer op artikel:
Deze 10 dingen hebben we allemaal en moeten we eigenlijk weggooien
Sluiten