Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Work & Life 7 mei 2019
Leestijd: 5 minuten

Deze 26 dingen in huis wil je écht vaker schoonmaken

Het zijn de alledaagse dingen in huis die hartstikke smerig zijn. No worries, wij zetten op een rijtje welke dingen echt wat vaker je aandacht mogen krijgen tijdens het schoonmaken. We gaan voor lekker spic en span!

1. De schuurspons

Op dat sponsje waarmee jij je de vuile vaat schoonmaakt, verzamelen zich aardig wat bacteriën. Denk hierbij aan E.coli en salmonella bacteriën. Dat wil je absoluut niet hebben. Deze kun je dus liever vaker vervangen.

2. Handdoeken

Als je handdoek niet goed droogt nadat je hem uit de was haalt, kunnen de bacteriën zich ophopen.

3. De afstandbediening

De afstandbediening kan een van de meest vieze voorwerpen in een huishouden zijn. Regelmatig even afnemen met een schoonmaakdoekje dus.

4. Het ‘huisje’ van je huisdier

Of dit nu een bench of een speciaal kussentje is. Jij slaapt ook graag in een schoon bed, toch? Er kunnen zich allerlei ongedierten gaan nestelen zoals vlooien, teken en wormen.

5. De magnetron

Er kunnen genoeg zichtbare en onzichtbare etenswaren blijven plakken in de magnetron. Haal regelmatig een schoonmaakdoek door de binnenkant van de magnetron. Maak ook de binnenkant van het deurtje schoon. En vergeet de greep van de magnetron ook niet.

6. Het tapijt

Allergenen als pollen, huisstofmijt en stof kunnen zich hier ophopen. Het kan dus geen kwaad om dit regelmatig te stofzuigen.

LEES OOK: Geniaal! Met deze voedingsmiddelen kun je dus ook schoonmaken…

7. De lichtschakelaars

‘Schat, doe jij even het licht aan? Doordat de lichtschakelaar vrijwel dagelijks door meerdere personen wordt aangeraakt, kunnen ook bacteriën en verkoudheidsvirussen zich makkelijker verspreiden.

8. Het toetsenbord

Een toetsenbord is een bron van bacteriën en dat geldt al helemaal als het door verschillende mensen in huis gebruikt wordt.

9. De gootsteen

Bacteriën als salmonella en E.coli kunnen zich hier ophopen. Dit kan bijvoorbeeld door voedsel dat al besmet is of etensresten die achterblijven.

10. De tandenborstel

Uit onderzoek blijkt dat er zelfs poepbacterie op tandenborstels te vinden kan zijn. Laten we die maar regelmatig omwisselen!

11. De snijplank

Het maakt hierbij niet uit of je snijplank van hout of plastic is. Maak het altijd goed schoon, vooral nadat je rauw vlees en groenten gesneden hebt.

12. Het koffiezetapparaat

Koffieresten, resten stilstaand water en oude melkresten: er kan zich van alles ophopen in het koffiezetapparaat, wat weer zorgt voor ziekteverwekkers. Kies regelmatig voor de optie om je koffieapparaat te reinigen en te ontkalken.

LEES OOK: 6 beauty hacks met appelazijn voor een gezonde huid

13. De koelkast

Besteed tijdens het schoonmaken vooral ook extra aandacht aan de deurhendel en de groentebak.

14. De knoppen van de oven en kookplaat

Net als de lichtschakelaars raak je ook deze knoppen ontelbaar vaak aan. Bovendien is er een kans dat voedselresten zich makkelijker verspreiden, zeker als niet vrijwel na elke handeling tijdens het koken je handen wast. Bedenk maar: je wast en snijdt de groenten, roer zet vast het vuur aan om wat water te koken enzovoorts.

15. De koffietafel

Hier waren wij ook niet zo een, twee, drie opgekomen. Maar het is toch een belangrijke, juist omdat je er elke dag gebruik van maakt. Je legt er waarschijnlijk van alles neer en laat er zo nu en dan je voeten op rusten.

16. Een zout en peperstel

Even afnemen met een doekje!

17. Hervulbare waterflesjes

Of je die waterfles nu op het werk gebruikt of een bidon leegdrinkt tijdens het sporten: feit is dat ook daar de bacteriën daar aardig kunnen ophopen. Doe het dus na ieder gebruik in een sopje.

18. De eetbak van je huisdier

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook de eet- en drinkbakjes van je huisdier kunnen onderhevig zijn aan ziektekiemen. Zie het maar zo: je kleine viervoeter likt er toch iedere dag aan.

LEES OOK: Trampoline schoonmaken: zo ga je te werk (in maar een paar stappen)

19. Het matras

Slaap je de laatste tijd slecht? Dan word je hier beslist niet geruster van: je matras kan een bron zijn van schimmels, huisstofmijt, en bacteriën afkomstig van je zweet.

20. Je toilettas

Zie het maar zo: het is een donker tasje wat al snel broeierig kan worden. De producten zijn over het algemeen ook vloeibaar waardoor het al snel, een broeikas voor bacteriën kan worden. Dan laten we nog alle makeupvlekken en geknoeide makeup in het makeuptasje achterwege.

21. De kapstok

Je jas doorstaat buiten weer en wind, vervolgens kom je binnen en hang je deze rustig aan de kapstok. Nu is daar helemaal niks mis mee want daar is de kapstok ook voor. Toch kan het af en toe geen kwaad om de oppervlakken even af te nemen. Je neemt ongemerkt n onbedoeld ook wat vuil van buiten mee.

22. De lunchbox van je kind

Bijvoorbeeld als hij toch liever niet zijn boterhammen op eet. En deze vervolgens een dag lang laat broeien.

23. De wasmachine

Zeepresten. Maar laten we ook de kleding van de kids niet vergeten met allemaal etensvlekken en zand en modder van het buitenspelen. En natuurlijk de ahem.. bacteriën uit het ondergoed.

24. De vaatwasmachine

De combinatie van voedselresten en vocht is een ideale match voor alles dat je niet wil. Snel aanzetten dus en regelmatig op de schoonmaak-stand zetten en ontkalken.

25. De knoppen van de kraan

Na plassen handen wassen, toch? Dat klopt inderdaad, maar neem dan ook regelmatig even de knoppen van koud en warm water af, anders blijven daar de bacillen zitten.

26. Kussens

Net als matrassen vangen kussens ook bacteriën uit de lucht op en van ons lichaam. Vervang dus met enige regelmaat de kussenhoezen en was of vervang de vulling ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 26 dingen in huis wil je écht vaker schoonmaken
Sluiten