Eva Dusch
Eva Dusch Kids 17 jun 2016

Deze 3 TED-talks mag je als zelfbewuste vrouw niet missen

Zelfhulpboeken te over. Vriendinnen zijn er voor je dagelijkse adviezen. Maar voor kort en gericht advies over carrière, ouderschap of relaties klokken we tegenwoordig in op TEDx. Lost het je problemen op? Nee. Maar het biedt boordevol inspiratie. Daarom nu elke week drie filmpjes die je niet mag missen.

Terwijl hij met argusogen het EK volgt, hebben wij wat tijd in onze zak voor een aantal inspirerende TED-talks. Deze week: hoe de hang naar perfectie en verwachtingspatronen ons leven en handelen beïnvloed. En ja, daar schijnen vooral wij vrouwen last van te hebben.

[STAP stap=”1″]

Chimamanda Ngozi Adichie – We should all be feminists


Nog steeds een van mijn favorieten. Zo erg zelfs dat ik de speech van deze Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, die inmiddels miljoenen keren is bekeken, in boekvorm heb aangeschaft. Waarom? Ze weet met de juiste combinatie van eigen ervaring en waarneming, scherpe humor en intellect te vertellen over het keurslijf waar wij vrouwen in zitten. Waardoor we onszelf vaak onderschatten of kleiner maken dan we zijn. ‘We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. We say to girls: you can have ambitions, but not too much.’ Deze zinnen zijn zelfs gesampled in een nummer van Beyoncé, waarna het de hele wereld over ging. Inmiddels is haar speech al meer dan twee miljoen keer bekeken.

[STAP stap=”2″]

Anne-Marie Slaughter – Can we all ‘have it all’?


Anne-Marie Slaughter is een ambitieuze vrouw en werkt in de hoogste regionen als advocaat, CEO en politiek wetenschapper (hoe dan?!). Maar daarnaast is ze ook nog moeder van twee kinderen. Ze had altijd gedacht dat werk en familie prima naast elkaar konden bestaan. Waarom zouden we niet alle ballen tegelijk in de lucht kunnen houden? Maar na twee jaar kwam ze hier op terug en besloot op veler verzoek er een speech over te schrijven, om haar ervaring te delen met de volgende generatie vrouwen. Erg inspirerend en voor veel vrouwen vast herkenbaar.

[STAP stap=”3″]

Brené Brown: The Power of Vulnerability


Waarom houden we altijd de schijn van perfectie op? Waarom mogen we van onszelf nooit falen en moeten we altijd alles maar kunnen? Wanneer zijn we gaan geloven dat kwetsbaarheid tegen je werkt?
Want is het niet juíst de plek waar vernieuwing, creativiteit en verandering ontstaat? In dit filmpje, dat meteen viral ging, vertelt auteur Brené Brown wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en waarom je juist risico’s moet nemen, ook al heb je geen garantie op succes.

Kijk jij ook graag naar TED-talks? Praat mee op Facebook!

Ouderschap en perfectie? Ha! Deze moeder weet wel beter>

Reageer op artikel:
Deze 3 TED-talks mag je als zelfbewuste vrouw niet missen
Sluiten