Redactie
Redactie Eten 20 mei 2016

Deze 6 onbekende fruitsoorten zijn supergezond én lekker

Zeggen ze niet an apple a day, keeps the doctor away? Maar precies die appel zou je ook kunnen vervangen door een meer exotische variant. Steeds makkelijker verkrijgbaar en verdraaide lekker. Een warm welkom voor de pitaya en mangistan.

Bij de supermarkt zie je steeds vaker fruitsoorten liggen die je amper kent. Hoe smaken ze en wat kun je ermee? Kwestie van uitproberen dus. Wij helpen je op weg met een 6 tal onbekendere fruitsoorten die supergezond (en lekker!) zijn.

Drakenfruit

Ook wel pitahaya genoemd (drakenvrucht) is een cactusvrucht in een roze of geel jasje met een roze of witte binnenkant met zwarte pitjes. De roze pitahaya bevat minder smaak, maar de gele rakker is lekker zoet en heeft iets weg van kiwi. Je kunt ‘m heerlijk uitlepelen, maar de roze is ook uitermate geschikt voor in een smoothie of fruitcocktail. Ook niet onbelangrijk, drakenfruit bevat vele antioxidanten en schijnt goed te zijn voor de stofwisseling, het genezen van wondjes, de hydratatie en je cholesterol.
Waar te koop? Bij de beter gesorteerde groenteboer, in de grote supermarktketens en bij Oosterse winkels en supermarkten.

Bron: Oddee

Mangosteen

De mangosteen is geen familie van de mango, al zou je dat wel denken. Hij wordt ook wel mangistan genoemd en lijkt op het eerste oog een heel klein beetje op een lychee, maar het is een bes met een donkerrood schilletje. Mangosteen schijnt tongstrelend te zijn (smaak van druiven en aardbei) en wordt daarom ook wel God of the fruits genoemd. Daarnaast zit deze krachtige bes bomvol antioxidanten en vitamine C.
Waar te koop? Niet makkelijk verkrijgbaar, maar wel hier te bestellen of in poedervorm bij gezondheidswinkels zoals de Vitaminstore.

Bron: Lydia

Gehoornde meloen

Deze langwerpige oranje, ovale vrucht met hoorntjes is familie van de komkommer en wordt ook wel kiwano genoemd. Qua smaak zou het een mix zijn van banaan, meloen en komkommer. Boordevol vitaminen aangezien de vrucht rijk is aan kalium, ijzer en vitamine A en C.
Waar te koop? Hoogvliet, Spar, Marqt en Plus.

Jodenkers

Deze vrucht heeft zijn naam te danken aan de vorm, die lijkt op een middeleeuws hoedje van de Joden. De vrucht bestaat uit een soort omhulsel/kelk met daarin een oranje bes, net een lampionnetje. Wordt vaak tijdens de kerst in gerechten toegepast. Zo los minder lekker maar is wel supergezond. De kers bevat namelijk citroenzuur, vitamine C, physaline F (een veelbelovend middel tegen kanker) en ijzer.
Waar te koop? Bij de beter gesorteerde groenteboer of een XL-Albert Heijn

Bron: Armin

Meloenpeer

De vrucht wordt ook wel pepino genoemd en is geel met paarse strepen. Zoals de naam al doet vermoeden smaakt de pepino naar een mix van meloen en peer (en een vleugje komkommer). De meloenpeer is een sappige vrucht met een hoog vitamine c-gehalte.
Waar te koop? Bij groente- en fruit speciaalzaken of via internet.

Jamaica-appel

De cherimoya is een tropische groene of lichtpaarse hartvormige appel met schubben, wit vruchtvlees en zwarte pitten. Schijnt te smaken naar een combinatie van aardbeien en slagroom (maar dan zonder de calorieën!) De appel zit vol met mineralen en antioxidanten (voornamelijk calcium en kalium) en vitamine C en B. Een topper onder de nieuwkomers
Waar te koop? Bij diverse toko’s.

Van welke soorten vreemd fruit ben jij fan? Laat het hier weten!

Vangen! 13 handige tips voor het maken van smoothies

Reageer op artikel:
Deze 6 onbekende fruitsoorten zijn supergezond én lekker
Sluiten