Redactie
Redactie Body 15 dec 2014
Leestijd: 3 minuten

Deze 7 gedragtypes zijn eigenlijk ontzettend gezond!

Iedereen weet dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk zijn voor je gezondheid. Maar vergeten we dan niet iets? Ze zeggen toch niet voor niets dat lichaam en geest één zijn? Als je geeft om het fysieke aspect, moet je ook denken aan de psychische kant. Doe jij altijd wat goed voelt, ook als je actie in een kwaad daglicht staat?

Bepaald gedrag wordt nu eenmaal minder snel goedgekeurd. En dan hebben we het niet over stelen, pesten of je volvreten aan chocola, maar over het type gedrag dat eigenlijk heel gezond kan zijn. Mee eens? Gevoelens van schaamte zijn onterecht met betrekking tot:

1. Niet willen luisteren

Eigenwijs gedrag heeft toch een bepaalde bijsmaak. Het kan heel grappig zijn, ‘wat doet zij nou?’, maar maak het niet te bont. Sommige mensen vinden je arrogant zodra jij je eigen ding doet, doe gewoon lekker zoals de rest. Maar is dat wel terecht? Dingen anders willen doen getuigt vaak van lef en creativiteit. Naar je eigen gevoel luisteren is gezond. Als jij tegen ieders advies in je baan wilt opzeggen, moet dat kunnen. Opgeven is soms de beste optie.

2. Woede

Waar kinderen openlijk vies gaan kijken, hebben volwassen aangeleerd hun woede te verbergen. Je moet je er maar snel overheen zetten, gewoon doorgaan met het leven. Maar woede heeft wel degelijk een functie. Het waarschuwt ons dat iets niet oké is, dat we afstand moeten nemen. Het is een sterke energie die je beschermt en met de juiste instelling tot iets positiefs kan worden omgebogen.

3. Huilen

Hoewel huilen tegenwoordig heel normaal wordt gevonden, willen we er toch even bij stilstaan. We hoeven je niet uit te leggen dat een potje janken ontzettend kan opluchten, maar voel je achteraf nooit schuldig. Het is niet erg, je valt ons er niet mee lastig, je bent mens. En mannen: dat geldt ook voor jullie!

4. Alleen zijn

De grootste kunstenaars, wetenschappers en schrijven werken het liefst in complete afzondering. Toch lijken veel mensen maar niet te begrijpen dat elk mens weleens alleen wil zijn. Dat kan betekenen zonder gezelschap, maar ook zonder partner. Dat is toch niet gezellig? Weet dat er een groot verschil bestaat tussen eenzaam en alleen zijn. Even op jezelf zijn geeft je juist ruimte om na te denken.

5. De regels breken

‘Regels zijn er om gebroken te worden’, aldus mijn vader als hij weer te hard rijdt. Ons land stikt natuurlijk van de regeltjes, maar het is wel ons streven ons er aan te houden. Echt spannend is het niet. Soms heb je nu eenmaal mensen nodig die de regels wél durven te breken. Innovatie noemen we dat. Iemand moet toch de eerste zijn, breken met het bekende?

6. Verdwaald zijn

Dat kan letterlijk en figuurlijk. Soms weet je gewoon even niet waar je staat in het leven, waar dit alles naartoe gaat. Er ligt een druk op ons om dingen voor elkaar te boksen, je leven richting te geven. Zodra dit even niet lukt, slaat bij velen de paniek toe. Maar bekijk het eens heel anders: dit is hét moment waarop je op je instincten moet vertrouwen. Wat voelt nu goed? Even ronddwalen kan onverwachte dingen op je pad brengen, ze zeggen ook wel ‘het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis ernaar toe’.

7. Er niet bij (willen) horen

Voor de meeste mensen is dit het ergste gevoel wat er is. Ze voelen zich buitengesloten, help! Hoewel we best snappen dat dit pijnlijk kan zijn, moeten je altijd uitgaan van je eigen uniekheid. Als je hier geen aansluiting vindt, vindt je dat wel ergens anders. Durf ook op te vallen, anders te zijn. Acteur Robin Williams zei ooit zo mooi: ‘je hebt maar een klein sprankje gekheid gekregen, zorg dat je het niet verliest.’ Zorg ook dat je je eigen koers vaart, je weet maar nooit wie er aan boord springt.

Lees ook eens: word een positief persoon door deze dingen nooit meer toe te laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 7 gedragtypes zijn eigenlijk ontzettend gezond!
Sluiten