Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 11 jan 2016

Deze 7 signalen wijzen erop dat je waarschijnlijk in een winterdip zit

De dagen zijn korter en we komen wat moeilijker ons bed uit. Dat overkomt iedereen wel eens tijdens een winterdag, maar ruim een miljoen Nederlanders heeft jaarlijks last van een winterdip, en tachtig procent is vrouw.

Er zijn veel meningen over de oorzaken van een winterdip, maar over het algemeen denken wetenschappers dat het komt door een tekort aan licht. Daardoor raakt onze biologische klok in de war, en maakt je lichaam stofjes aan op de verkeerde momenten. Ben je daar gevoelig voor, veroorzaakt dit vervelende lichamelijke klachten. Hieronder vind je de meest voorkomende. En dan moet blauwe maandag nog komen!

Je bent de hele dag moe

Iedereen is weleens moe, maar mensen met een winterdip houden het liefst een winterslaap. Die aanhoudende vermoeidheid wordt veroorzaakt door melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je ‘s avonds moe wordt en de hele nacht door kan slapen. Zodra het licht wordt stopt je lichaam met het produceren ervan en word je wakker. Bij mensen met een winterdip stopt de productie niet, en daardoor blijf je dus erg lang moe.

Je hebt weinig energie

Iedere dag bedenk je je dat je morgen écht vol energie de dag gaat beginnen, maar zodra je de volgende ochtend aan je ontbijt zit weet je dat het er weer niet van gaat komen. Je benen lijken wel van elastiek en je bent al moe als je de trap op loopt. Is het al avond, alsjeblieft?

Je kunt je moeilijk concentreren

Je zit nu al tien minuten naar dezelfde tekst te staren, maar je hebt geen idéé waar het over gaat. En als iemand iets aan je vraagt moet je wel van heel ver komen.

Je libido lijkt nergens meer op

Voor een stevig potje seks heb je écht even geen energie. Als jij je bed ziet, denk je maar aan één ding: SLAPEN.

Je bent snel op je tenen getrapt

Iemand hoeft maar íets te zeggen wat je niet aanstaat, of je voelt de irritaties al opborrelen. Heel vervelend voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.

De kilo’s vliegen eraan

Heb je extra veel trek in pasta, chocolade en snoep? Het schijnt gebruikelijk te zijn dat iemand die aan een winterdip lijdt zo’n vier tot zes kilo aankomt en vooral veel trek heeft in koolhydraatrijk voedsel…

Je hebt minder zin om met vrienden af te spreken

Alleen al het idee aan dat etentje van vanavond maakt je al moe. De héle avond met iedereen praten en gezellig doen is waar mensen met een winterdip absoluut geen zin in hebben.

Balans en buitenlucht

Knap vervelend, als je ‘m te pakken hebt. Gelukkig kun je de dip meestal heel gemakkelijk zelf uit de weg ruimen. Probeer bijvoorbeeld -hoe verleidelijk het ook is- geen middagdutjes te doen. Hou vast aan je normale slaapritme, want op die manier blijft je biologische klok in balans. Ook is het verstandig om veel naar buiten te gaan. Zelfs als de zon niet fel schijnt, is elk UV-straaltje meegenomen.

Speciale lampen

Wat ook kan helpen is lichttherapie. Er zijn speciale lampen te koop die ervoor zorgen dat je beter slaapt en ‘s ochtends makkelijker wakker wordt. Mocht je je écht heel beroerd en zelfs tegen het depressieve aan voelen, breng dan sowieso een bezoek aan je huisarts.

Heb jij wel eens last (gehad) van een winterdip? Praat mee op Facebook!

Lees ook: 4x beautytips voor een winter glow >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 7 signalen wijzen erop dat je waarschijnlijk in een winterdip zit
Sluiten