Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 21 februari 2017

Komt er met deze app een einde aan de anticonceptiepil?

He-le-maal klaar met de nare bijwerkingen die je van de anticonceptiepil krijgt? Onze zusjes van NSMBL stuitten op een nieuwtje over een speciale app die beweert even effectief tegen zwangerschappen te beschermen als de anticonceptiepil. Eh…

De app heet Natural Cycles en is geprogrammeerd om te registreren wanneer jij vruchtbaar bent, of wanneer juist niet (en je dus onbeschermde seks kunt hebben zonder zwanger te worden). De app wordt al in 161 landen gebruikt, en telt inmiddels ruim 150 duizend gebruikers.

Lees ook: is dit de allereerste officiële mannenpil?

Hoe werkt het?

De app is niet meer dan een registratiemiddel voor je lichaamstemperatuur. Leg elke dag een thermometer onder je tong, en voer die temperatuur in op de app. Die berekent door middel van een speciaal algoritme wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet, en wanneer je dus onbeschermd seks kunt hebben, of juist niet.

Het lijkt ons in eerste instantie doodeng om te vertrouwen op een app. Toch is Natural Cycles volgens klinisch onderzoek net zo betrouwbaar als het oude vertrouwde pilletje. Side note: de pil is namelijk zo’n 99,5-99,9 procent betrouwbaar, echter zit dit cijfer realistisch gezien op zo’n 91-92 procent vanwege het, bijvoorbeeld, vergeten van de pil. Het gebruik van de app gaat gepaard met een bewezen effectiviteit van gemiddeld 93 procent. Daarbij wordt zeven procent van de gebruikers van Natural Cycles toch zwanger doordat ze de app verkeerd gebruiken.

Reageer op artikel:
Komt er met deze app een einde aan de anticonceptiepil?
Sluiten