Deze crème helpt je bruin te worden zonder dat je in de zon hoeft te zitten

Goed nieuws voor mensen die ervan houden om lekker bruin te worden én hun mooie huid willen behouden. Vanaf nu kun je een lekker kleurtje krijgen zonder daar eerst uren voor in de schadelijke zon te zitten, want dat halen we niet meer in ons hoofd. Amerikaanse onderzoekers hebben een crème die ontwikkeld die je zonvrij bruin maakt en ook nog eens beschermt tegen huidkanker.

Bruin zonder zonnen

Ik ben een zonnepaneel. Zodra er ook maar één streepje zon is buiten, zit of lig ik er het liefst (heel goed ingesmeerd natuurlijk en niet te lang) in. Niet omdat ik het zo lekker warm vind, natuurlijk speelt dat mee, maar hoofdzakelijk omdat ik het fijn vind om bruin te worden. De keerzijde is echter dat ik als twenty something al duidelijk zichtbare kraaienpootjes naast mijn ogen heb en dat de nodige vlekjes hier en daar al verschijnen. Je wil niet weten hoe vaak ik gedacht heb hoe fijn het zou zijn om bruin te worden zonder dat daar schadelijke UV-straling aan te pas komt.

UV-straling

Die dag is dus dichterbij dan ooit, als we de Amerikaanse onderzoekers mogen geloven. Zij hebben een goedje ontwikkeld dat door middel van enzymen de aanmaak van het pigment in de huid stimuleert. Pigment wordt door je lichaam aangemaakt om je huid tegen schadelijke UV-straling te beschermen, maar daar moet normaal dus eerst UV-straling aan te pas komen om het proces in werking te stellen.

LEES OOK: Vrouw krijgt huidkanker en reist vervolgens naar de 7 wereldwonderen in 15 dagen

Op mensen getest

Met die crème hoeft dat dus niet. De enzymen zorgen ervoor dat de huid gestimuleerd wordt om op een kunstmatige manier melanine (pigment) te produceren. Ze testten het nieuwe middel eerst op menselijke cellen, daarna op muizen en uiteindelijk op een los stukje gezonde mensenhuid. In al deze gevallen bleek de crème te werken.

Zonne-allergie

Als wetenschappers de natuurlijke pigmentproductie een handje helpen, kan dat dus huidkanker voorkomen, schrijven de Amerikaanse onderzoekers. Ook mensen met zonne-allergie of andere gevoeligheid voor de zon kunnen wel wat extra pigment gebruiken zonder daar eerst voor in de zon hoeven liggen. De crème is nog niet verkrijgbaar, maar volgens de onderzoekers zal dit niet heel lang meer gaan duren.

Zorgvuldig getest

Tamar Nijsten, dermatoloog bij het Erasmus Medisch Centrum, laat in een artikel aan Volkskrant weten erg enthousiast te zijn over het nieuws over het middel. Ze is vooral blij met de manier waarop de crème is getest. ‘Het is heel zorgvuldig gedaan. Veel verder dan dit kun je niet komen zonder het op mensen te testen.’ Het is niet bekend of er risico’s of bijwerkingen aan de crème zitten, en of we ‘m straks dan zonder recept kunnen krijgen.

Huidkanker in Nederland

In Nederland komt huidkanker steeds vaker voor: Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) krijgt één op de vijf Nederlanders in zijn of haar leven te maken met een vorm van huidkanker. Het IKNL zegt dat het aantal ziektegevallen van 15 duizend in 1990 naar ruim 58 duizend in 2015 gestegen. Een bizar grote groei dus. Volgens het IKNL komt dit omdat Nederlanders steeds vaker en langer in de zon zitten. Ook het gebruik van zonnebanken is een factor die ervoor zorgt dat meer mensen huidkanker krijgen.

Be aware! De kans op huidkanker begint dus al heel vroeg

De Volkskrant

Reageer op artikel:
Deze crème helpt je bruin te worden zonder dat je in de zon hoeft te zitten
Sluiten