Deze dingen nemen alle meisjes van hun moeder over

Soms betrap je jezelf erop dat je iets precies doet zoals je moeder dat altijd doet – hoezeer je ook gezworen had dat je nooit op haar zou gaan lijken. Famme’s Anne merkt nu al dat haar dochtertje soms trekjes en gewoontes van haar overneemt. Deze 8 dingen nemen dochters (of vooruit, zonen) van hun moeders over, tegen wil en dank.

1: Eten & koken

Vroeger zat je vaak met lange tanden aan het avondeten, maar jaren later merk je dat je je moeder even belt om haar unieke recept voor uiensoep te vragen. Sommige dingen blijven nu eenmaal in de familie. Zo maak ik nog altijd de roti, nasi en kippensoep van mijn moeder na. En ik verwacht over pakweg 25 jaar een telefoontje van mijn apie: ‘Mam, hoe maak ik ook alweer die ene soep…?’

2: Gekke trekjes

Sommige gekke gewoontes gaan van generatie op generatie. Zo laat ik altijd en eeuwig nog één hapje op mijn bord liggen – het maakt niet uit wat ik eet. Dat is dan nét te veel, vind ik. Puur psychisch natuurlijk, en mijn man lacht me er altijd om uit. En nu zie ik dus dat mijn peuterdochter ook heel vaak weigert om de laatste hap te nemen. Dat kán toeval zijn, maar toch.

3: Make-up

Let er maar eens op: vaak nemen dochters de manier van zichzelf opmaken van hun moeder over. Ook nu nog zul je mijn moeder nooit de deur uit zien gaan zonder een strakke eyeliner op haar oogleden. Eén van de eerste dingen die ik als vijftienjarige – toen ik eindelijk make-up mocht gebruiken – leerde, was zo’n lijntje zetten. Nu maar hopen dat mijn dochter een vastere hand heeft dan ik.

4: Handtas

Mijn moeder sleepte altijd haar halve huisraad mee in haar handtas. Vond ik heel stom. Inmiddels ben ik ook onafscheidelijk van mijn favoriete it-bag en is dat ding vanbinnen een warenhuis op zich. O, en mijn dochtertje wil altijd haar ‘tasjjjh’ mee als we de deur uit stappen. Heel gek, snap ik ook niet.

5: Ochtendhumeur

Als je ouders vroeger vogels zijn, dan krijg je dat van huis uit mee en ben je waarschijnlijk ook meestal bij het krieken van de dag uit de veren. Mijn moeder hield, en houdt nog steeds, enorm van uitslapen. Ik ook, al is dat met een peuter in huis natuurlijk verleden tijd. Hoewel: vaak genoeg moeten we haar wakker maken als ze naar de opvang moet en dat kan mevrouw niet echt waarderen: ‘NEE! Ikke schlape!’, waarop ze zich weer omdraait en haar knuffel over haar gezicht trekt.

6: Lezen (of een andere hobby)

Als je moeder altijd op de tennisbaan staat, is de kans groot dat je als dochter ook vroeg of laat met een racket in je handen staat. De hobby van mijn moeder was lezen, lezen, lezen. Dat deed ik dus ook, non-stop. Mijn dochtertje kan natuurlijk nog niet lezen maar is nu al dol op haar boekjes. Grote favoriet is momenteel Dikkie Dik, trouwens.

7: Stopwoordjes en uitspraken

Mijn moeder noemde mijn buik altijd een ‘boevenbuik’ – dit zeg ik ook steevast tegen mijn dochter. Als ze niet luistert roep ik: ‘Denk eraan!’, net als mijn moeder altijd deed (en dan riep ik altijd heel bijdehand: ‘Waaraan?’). En zo nemen we allemaal wel woord voor woord dingen van onze moeders (en vaders, oké) over.

8: Shopverslaafd (of juist niet)

De moeder van een vriendin van mij was altijd erg op de centen. En tot op de dag van vandaag heeft mijn vriendin er moeite mee om schaamteloos geld uit te geven aan dingen die eigenlijk niet echt nodig zijn. Bij ons in de familie zit het wat anders. Mijn oma kocht vaak de halve stad leeg. Ze woonde achter ons en verstopte dan bij ons wat winkeltassen, die ze later druppelsgewijs haar huis binnensmokkelde. Mijn moeder (haar dochter) kun je ook niet blijer maken dan met een dagje shoppen. Wat betreft mijzelf: laat ik het erop houden dat mijn buren inmiddels meer dan genoeg Zalando/Asos/Wehkamp-pakketjes hebben aangenomen. En gek genoeg lijkt mijn dochter ook altijd op te fleuren als we in de stad zijn. Ach ja.

Is dit jou al weleens opgevallen? Moeders praten anders tegen hun zonen dan tegen dochters

Reageer op artikel:
Deze dingen nemen alle meisjes van hun moeder over
Sluiten