Redactie
Redactie Persoonlijk november 22, 2014

Mensen, deze 15 dingen zijn NIET gebeurd nadat we kinderen kregen

We moeten het allemaal wat positiever inzien. Kom op, niet alleen kijken naar de dingen die er niet zijn, maar ook naar dat wat er wel is. Toch dachten we er hier op de redactie anders over. We wilden het even met je hebben over de dingen die juist NIET zijn gebeurd na een zwangerschap.

Is onze naam veranderd in ‘Mama?’ Nee. Zijn we nu dat perfecte gezin, nu er kinderen zijn? Ook niet. Wat is er bij jou niet gebeurd sinds je moeder bent geworden?

1. Ik ben me niet minder gaan interesseren voor dingen

Je interesses zijn wellicht breder geworden, maar het is heus niet zo dat je opeens uit potjes en pakjes bent gaan koken omdat dat ‘lekker makkelijk’ is.

2. Ik heb mezelf niet weggecijferd

Natuurlijk staan kinderen hoog in de ranglijst, maar jezelf wegcijferen is niet zo’n goed idee. Zolang je voldoende tijd besteedt aan jezelf ontstaat er een gelukkiger ‘jij’. Dit betekent automatisch ook gelukkigere kinderen.

3. M’n ambities en toekomstdromen zijn niet veranderd

Sterker nog, ze zijn waarschijnlijk alleen maar sterker geworden! Jij wil het beste voor je gezin en daarom moet er dus ruimte zijn voor jouw toekomstdromen. Er zullen altijd situaties zijn die je niet kunt voorzien en waarbij je je moet aanpassen, maar je ambities uit de weggaan, is zeker niet nodig.

4. Mijn leven is niet perfecter geworden

Je bent nu een gezin dat nog steeds bestaat uit mensen. En als je met mensen te maken hebt, heb je te maken met persoonlijkheden die soms weleens kunnen botsen. Perfect zijn jullie verre van, maar dat was ook niet de intentie, toch?

5. Ik ben mijn libido niet kwijtgeraakt

Je hoort weleens verhalen, dat zodra er kinderen zijn mensen geen spanning meer tussen de lakens ervaren. Maar heeft dit niet te maken met het feit dat jullie al een geruime tijd samenzijn? En dat het allemaal niet meer zo spannend is als eerst? Werk er dan aan. Ongeacht je nu moeder bent ja of nee.

6. Ik ben niet gaan geloven dat kinderen het ultieme geluk maken

Waar kinderen zijn, zijn ook zorgen. De momenten dat je intens gelukkig bent, zijn misschien verdubbeld (want godsamme, wat kun je gelukkig worden van die lieve waggelende wezens). Maar je beseft ook dat het leven een zijden draadje is en dat ze constant in je achterhoofd zitten, die kids.

7. We zijn niet langs elkaar heen gaan leven

Het is vaak een excuus om te zeggen: door de kinderen zijn we langs elkaar heen gaan leven. Als je blijft communiceren en regelmatig leuke dingen blijft doen met je man dan weten we zeker dat jullie snel weer op één lijn zitten. We zeggen niet dat het makkelijk is, oh nee dat niet. Maar je moet gewoon net ietsje harder werken.

8. Ik ben niet beter dan anderen

Er zijn moeders die zichzelf opeens verheven voelen boven de mensen die geen kinderen hebben. ‘Ja maar, jij weet niet hoe het is om…’ ‘Wacht maar tot je zelf kinderen hebt…’

9. Ik heb niet meer tijd gekregen

Een dag bestaat nog steeds uit 24 uur en een week heeft gewoon nog 7 dagen. Ook al zouden de dagen best langer mogen duren. Af en toe dan.

10. Ik kan niet heksen

Kinderen denken vaak dat hun moeder naast ‘moederkrachten’ ook ‘magische krachten’ bezit. Sorry, little ones, we moeten jullie teleurstellen. Mama kan niet én koken én kijken naar je net gemaakte tekening én nog even een film aanzetten.

11. Ook weet ik niet opeens alles

Een van die componenten van die magische krachten.

12. Ik heb niet perse meer energie gekregen

Ha! Nee, dat niet. Of nou ja, volgens mij is het zo dat, zodra je moeder wordt, je in een bepaalde modus valt waar je de komende 20 jaar niet uitkomt. Je gaat maar door en door en door.

13. Ik ben niet geordender geworden

Zou je denken. Je bent moeder, dus er moet veel geregeld worden, dus je hebt het allemaal wel onder controle. Was het maar zo.

14. Ik heet niet opeens ‘Mama’

Je hebt er een nieuwe naam bijgekregen, maar je bent nog steeds de persoon wie je was. De persoon die nu óók moeder is. De persoon die, als de kinderen naar bed zijn, gewoon die persoon is. Totdat de jongste z’n knuffel uit bed heeft gegooid, dan word je weer ‘mama’.

15. Het leven is niet makkelijker geworden

Klopt. Gelukkig wel leuker en uitdagender! En die ups en downs, die blijven altijd bestaan. Dat is het leven.

Reageer op artikel:
Mensen, deze 15 dingen zijn NIET gebeurd nadat we kinderen kregen
Sluiten