Deze documentaire geeft je een heel andere kijk op je dagelijkse kop koffie

Een dag geen koffie is een dag niet geleefd. Voor velen van ons een dagelijkse mantra. Maar achter jouw Nespresso zit ook een mooi verhaal. En vooral een heleboel mooie koppen die ervoor zorgen dat jij elke dag lachend begint. Of in ieder geval met een draaiende motor.

Om de Nederlandse koffiedrinker meer mee te nemen in de wereld van het ‘zwarte goud’ is Nespresso samen met Sacha de Boer afgereisd naar Colombia om verhalen te verzamelen, de gezichten achter de stijlvol gekleurde koffiecapsules vast te leggen en uiteraard te fijnproeven.

Kritische blik

Hè, die naam en dat bekende hoofd kennen we toch ergens van? Ja, namelijk als voormalig nieuwslezeres bij het achtuurjournaal. Maar wat veel mensen niet weten is dat de journaliste ook goed boert (what’s in a name) als fotografe. En dat maakt een ijzersterke combinatie met haar journalistieke achtergrond, kritische blik én liefde voor koffie. En dat blijkt ook uit het resultaat. Nu ligt er een serie van vijf minidocumentaires die vanaf maandag op televisie te zien zijn, een stapel interactieve 360⁰ video’s waardoor je je binnen een minuut op de plantage tussen de koffiestruiken waant (alsof je echt in Colombia bent) en de bijbehorende exclusieve foto-expositie De Boer & de boer. De reis van koffiebes tot kopje in Het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam.

Bijzondere ontmoetingen

Het is niet alleen interessant om te weten hoe koffie van A tot Z wordt gemaakt (wist jij bijvoorbeeld al van de koffiebes?), maar achter de schermen werken ook een heleboel mooie en bijzondere mensen, allen met hun eigen verhaal. In Colombia heeft Sacha de verschillende fases van het koffieproces op sprekende wijze in beeld gebracht en ontmoette ze de lokale Colombiaanse boeren en hun gezinnen. Zo zien we hier het gezin van Romulo Carvajal, landeigenaar en al vier jaar AAA-koffieboer. Hij doet het werk samen met zijn vrouw Claritza Cerón Agredo. Zijn beide dochters Gabriela (12) en Angela (7) nemen deel aan het zogenoemde ‘School-en Koffieprogramma’ waarbij ze 3300 koffieplanten krijgen. Daarmee kunnen ze na hun schooltijd meteen als koffieboer beginnen als ze willen.

Precies de verhalen waar Sacha naar op zoek was als fotografe. ‘Als echte koffieliefhebber was ik erg benieuwd naar het verhaal achter mijn dagelijkse kopje koffie. Als ik terugkijk op mijn tocht door Colombia, denk ik vooral aan de mensen die ik heb ontmoet. Zij hebben de kwaliteit van de Colombiaanse koffie letterlijk in handen.’

Win!

Onder de indruk van de foto’s? Of wil jij ook een poging wagen? Hier word je uitgedaagd eenzelfde foto als Sacha de Boer te schieten en maak kans op een gesigneerd exemplaar of een fotografiecursus van Sacha zelf.

Meer zien? De tentoonstelling ‘De Boer & de boer. De reis van koffiebes tot kopje’ is t/m vrijdag 29 juli exclusief voor Nespresso leden te zien in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. De eerste aflevering van de De Boer & de boer documentaire verschijnt op maandag 25 juli op 24kitchen en Discovery Channel. Of kijk op dinsdag 26 juli op National Geographic Channel.

In samenwerking met Nespresso

Reageer op artikel:
Deze documentaire geeft je een heel andere kijk op je dagelijkse kop koffie
Sluiten