Eva Dusch
Eva Dusch Erop uit 16 augustus 2015

Deze eigenschappen maken van ons vrouwen perfecte ondernemers

Succesvol ondernemen alleen voor mannen weggelegd? Die leugen hebben we straks voorgoed de wereld uit geholpen, want het aantal vrouwelijke entrepreneurs stijgt hard. En dat heeft echt niet allemaal te maken met onze onweerstaanbare charme (maar wel een beetje natuurlijk).

We gaan je hier niet vermoeien met feministisch gelul en yes, we can leuzen, nergens voor nodig. De werkelijkheid -waarin steeds meer vrouwen aan de top staan en bedrijven uit de grond stampen- spreekt voor zich. Geen borstklopperij voor nodig. Maar een stukje zelfreflectie is nooit verkeerd. Generalisatie sluipt er al snel in bij dit soort artikelen, dus excuses voor de stereotyperingen of als het irritatie opwekt, dit is een globale observatie. Maar wel geschreven met gepaste trots. Zes redenen waarom vrouwen betere ondernemers zijn dan mannen.

1. Vrouwen zijn eerlijker over hun zaken

Als we ons zakelijke karakter in CV-termen moeten uitdrukken, dan zou dat luiden als: open, eerlijk en niet bang om te praten over onze gevoelens of faalmomenten. We zijn nu eenmaal minder ego-minded en praten liever over onze vergissingen en fouten, daar kunnen we juist van leren.

Foutje, bedankt: zo ga je verder na een misstap>

2. We zijn veel bewuster en emotioneel intelligent als het aankomt op de menselijke kant van ondernemen

Wie succesvol zaken wil doen, kan haar menselijke kant maar het beste wegstoppen. Toch krabbelen we daar steeds meer van terug. Het nieuwe zaken doen vraagt juist om meer oog voor onze medemens; collega’s, klanten, werkgevers etc. Vrouwen hebben dit van nature veel meer in zich. Wij hebben meer de neiging om de wereld te willen verbeteren, goed te zorgen voor de mensen om ons heen en iedereen met respect te behandelen. De menselijke kant van zaken doen (plus de voordelen) zijn ons niet vreemd. En in een tijd waarin gemeenschap en persoonlijk contact een steeds populairdere tegenhanger worden van het harde en zakelijke, geeft ons vrouwen een voorsprong op mannen.

3. Eerlijk onderhandelen

Waarom moet er iemand winnen en verliezen als een win/win-situatie ook een optie is? We willen best toegeven dat we niet altijd de makkelijkste zijn om mee te onderhandelen, maar het gaat tenminste wel eerlijk.

4. We zijn gewoon to-the-point

Niks mis met praten over koetjes en kalfjes, maar wel wanneer het op de verkeerde momenten gebeurt. Let’s cut the crap en laten we bespreken waarom we hier echt zijn. Mannen daarentegen bespreken eerst nog uitgebreid de laatste sportuitslagen, politieke en economische ontwikkelingen en de nieuwste Apple Watch en slepen vervolgens in de laatste vijf minuten een deal eruit.

5. Vrouwen snappen de waarde van creativiteit

Wie een (eigen) business wil runnen zal over een hoop creativiteit moeten beschikken. Bedrijven die hierin tekort schieten, zullen moeilijk kunnen overleven in deze roerige tijden. En zeker in de toekomst. Vrouwen zijn vaak meer open-minded, staan meer in contact met hun creativiteit en zien hier ook grote waarde in.

6. Onderlinge relaties en welzijn spelen een belangrijke rol

Over het algemeen hebben vrouwen het gezinsleven als hoogste prioriteit. Moeten we kiezen tussen zakelijk en privé, dan wint de familie altijd. Begrijp ons niet verkeerd: er zijn genoeg mannen die er ook zo over denken en hun werk echt niet altijd over familie kiezen, maar in de meeste gevallen willen we ons eerst zakelijk ontplooien en geld binnen harken om vervolgens een gezin te beginnen.

En van wie kunnen we meer leren dan van ‘s werelds bekendste businessvrouw, Oprah Winfrey. Bekijk de video:

Ontevreden over je werk? Deze 10 tips kunnen je helpen>

Reageer op artikel:
Deze eigenschappen maken van ons vrouwen perfecte ondernemers
Sluiten