Eva Dusch
Eva Dusch Body 21 mrt 2016

Deze emotie is volgens onderzoek supergezond voor je lichaam

We voelen ons allemaal beter wanneer we blij en gelukkig zijn. En lachen wordt het beste medicijn van de wereld genoemd. Maar onderzoekers hebben nu ontdekt welk emotie het meest gezond is voor je lichaam. En die zag je waarschijnlijk niet aankomen.

Gebleken is namelijk dat bewondering het grootste positieve effect heeft op onze gesteldheid. Een gevoel van waardering of respect voor iets of iemand is dus niet alleen goed voor diegene, maar ook voor jezelf. De onderzoekers van de Universiteit van Californië kwamen erachter dat er door deze specifieke emotie de levels van het lichaamseiwit interleukin-6 (IL-6), die (sneller) ontstekingen veroorzaakt en dus je gezondheid ondermijnt, het laagst zijn.

Blijf positief

Er zijn al vele studies gedaan naar de invloed van positieve en negatieve emoties op ons mentale en fysieke gesteldheid. Voor dit onderzoek moesten 94 studenten bijhouden hoe vaak ze in één maand positieve en negatieve gevoelens hadden ervaren, zoals vijandigheid, enthousiasme en inspiratie. Vervolgens bleek dat degenen die positiever uit de test kwamen minder van het interleukin-6 (IL-6) in hun bloed hadden. Toen de vragen daarna specifiek gericht waren op de emoties bewondering, amusement, compassie, geluk, liefde en trots, bleek ontzag het meest positief uit de bus te komen. Hoe meer ontzag, hoe lager de levels IL-6.

Bron: Tumblr

In de praktijk

Moeten we nu 24/7 positieve gevoelens koesteren? Nee. Erg realistisch is dit niet, want onze emoties schommelen constant. Dat is heel normaal. En geluk is niet te koop (of toch wel?) en wat is geluk eigenlijk? Maar het kan geen kwaad meer stil te staan bij het effect van beide soorten emoties op je gesteldheid. Zo kun je negatieve emoties ook omkeren naar iets positiefs of er niet te lang in blijven hangen.

Ook gevoelens van bewondering en ontzag liggen niet ver buiten handbereik, zelfs niet wanneer je heel gestressed bent of niet lekker in je vel zit. Denk gewoon aan de dingen die je kippenvel geven en je hart sneller doen kloppen: je favoriete muzieknummer, een fijne sportles, een zonnige lentedag, een mooie zonsondergang, een muziekconcert, een goed gesprek met je kind of het eten van je lievelingsgerecht. Dus nu we dit weten, het is hartstikke gezond om af en toe wat meer stil te staan bij dit soort fijne momenten.

Wat of welke dingen geven jou kippenvel? Laat het weten op Facebook!

Als je echt van jezelf houdt, doe je de volgende 7 dingen níet…>

Reageer op artikel:
Deze emotie is volgens onderzoek supergezond voor je lichaam
Sluiten