Redactie
Redactie Erop uit 12 aug 2015

Deze #fails maak je mee als je date als 30+-er

Do’s en don’ts op een eerste date: je zou denken dat je ze na een bepaalde leeftijd allemaal wel voorbij hebt zien komen. Dat valt tegen, zo bleek toen ik onlangs een avond doorbracht met vriendinnen in de kroeg die bezig waren aan ‘de tweede ronde’. Tientallen anekdotes van missers van mannen van dertig+, veertig (+) zelfs passeerden de revue. Als je denkt dat mannen van in de twintig steken kunnen laten vallen tijdens een eerste date, kende je deze al?

Lachen, gieren en soms huilen bij anekdotes van een handjevol 30+ vrijgezelle (inmiddels niet allemaal meer), datelustige vriendinnen. Ter leering (laat het vooral aan je vrijgezelle broer/vriend/buurjongen lezen) ende vermaeck (ga er maar eens lekker voor zitten).

1. Spontaniteit kent grenzen

Na een gezellig (maar niet té) drankje op donderdagavond stond meneer op zaterdagochtend spontaan voor de deur. ‘Neem je bikini mee en kom naar buiten’. Het werd een leuke dag: waterskiën en eten op het strand. Maar wat keek ‘ie beteuterd toen vriendin K. niet met hem wilde zoenen en ook niet van plan was om date 2 in de agenda te pennen. Een gevalletje: volgende keer iets beter de stemming peilen voordat je alles uit de kast trekt voor de tweede date.

2. Laat je vragenlijst thuis

Vriendin S: Ontkennen is zinloos, we weten allebei waarom we hier zitten en de kans dat dit niet onze eerste (internet)date is, is groter dan de kans dat we samen oud worden. Natuurlijk wil je wat over elkaar te weten komen, maar laat het kruisverhoor vooral achterwege, anders had ik wel LinkedIn gebruikt in plaats van Tinder.

3. Soms gaan we niet sam-sam

Een open deur, maar helaas alsnog het vernoemen waard, zo ondervond vriendin P. Ze aten ergens een hapje, uitdrukkelijk op zijn verzoek, zij hield de eerste date liever bij een drankje of kop koffie. Maar ja, als meneer daar dan op staat dan is die rekening ook voor jou, lieverd. En eigenlijk is ‘ie dat tijdens de eerste date sowieso, vinden veel vrouwen. Want ja, ook al zijn we heel zelfstandig, geëmancipeerd en verdienen we heus genoeg om ons eigen maaltijd te betalen, op zo’n moment bekruipt ons een zeer angstig voorgevoel. Als je nu al niet trakteert, wanneer dan wel?

4. Grappig, ken jij die-en-die?

Tuurlijk, via social media hoef je anno nu niet langer diehard onderzoeksjournalist te zijn om connecties te doorgronden. Heel leuk dat we mensen kennen en dat jouw zoon in de klas zit bij het buurmeisje van mijn dochter, maar het wordt net iets te freaky als je van te voren mijn hele stamboom en sociale netwerken uitgeplozen hebt. En niet geheel op eigen kracht, je hebt bij vrienden van vrienden grondig navraag gedaan. Dahaaag stalker-to-be, ik moest er hoognodig eens vandoor. Iets met pannetjes en vuur en zo.

5. Sommige dingen zeg je niet hardop

Klopt, we zijn beiden 30+ (minimaal) dus we weten allebei enigszins hoe de wereld in elkaar zit. Maar nee, hardop zeggen dat vrouwen ouder dan dertig tikkende eierstokbommen zijn hoeft echt niet, dat weten we zelf namelijk ook wel. Dat soort grappen tijdens een eerste date zijn niet grappig. Ik zit hier ook niet voor m’n lol, snap je?

6. Happy-de-peppy-polonaise

Ja, natuurlijk, je hebt een heel tof leven. Dat heeft iedereen op Facebook en Instagram. Ik hoor er graag in geuren en kleuren over, maar je hoeft me niet zo hard te overtuigen hoor. Daardoor ga ik er namelijk steeds minder van geloven. Hier heb je een idee voor een andere aanpak: wees eerlijk, ook jij hebt af en toe een klotedag. Happens to the best of us. Leuke bijkomstigheid voor je date: het maakt je een stuk menselijker. En leuker.

7. Tell it how it is

Zeg aan het einde van de avond alleen dat je me graag nog een keer wilt ziet, als je daar 100% zeker van bent. ‘Bedankt voor deze avond’, is meer dan voldoende als er geen vervolg komt.

8. Galant zijn is een go

Natuurlijk zijn we allemaal vrouwen van de wereld, ook al zijn we nog/weer single. We hebben dingen prima op de rit en zo, maar vergis je niet: ook de 30+ dames krijg je, ondanks al hun levenservaring, echt nog aan het blozen. En daar hoef je niet eens zo godsgruwelijk hard je best voor te doen hoor, integendeel. Houd de deur voor haar open, geef zomaar een complimentje, zoiets. Vriendin S had net een reeks van veertien dates in vier weken (!) afgesloten waarbij elke heer het gepresteerd had de deur niet voor haar open te houden. Op zich best een prestatie. Die veertien dates in vier weken trouwens ook, maar dat terzijde.

9. Schoolpleintaferelen

Hoe bedoel je, ongemakkelijk? Op het schoolplein van je kind die Tinderdate-met-wie-het-nog-heel-laat-heel-gezellig-werd-maar-vooral-bij-die-ene-nacht-bleef tegenkomen. ‘Ah, wat enig, jouw kind zit hier ook?’

10. Voortuintaferelen

Mee uit gevraagd worden door de vrijgezelle (en leuke) overbuurman van je zus, waar zijn 5-jarige dochter bij staat. Verlegen antwoord je dat je dat leuk vindt. Maar wat antwoord je als diezelfde dochter een paar maanden later vraagt waarom je nooit meer bij haar papa komt logeren?

11. ‘Nee, dat is geen detail dat je later nog wel een keer zou vertellen’

Na vier leuke, zwoele zomernachten met de date te hebben doorbracht, waren alle hobby’s, dromen, familieleden, buitenlandavonturen en lange relaties uitvoerig aan bod gekomen. De mond van vriendin M viel dan ook open toen meneer bij date vijf spontaan op de proppen kwam met een foto van zijn 6-jarige zoon. Natuurlijk kunnen er kinderen in het spel zijn in het 30+ circuit, maar waar was dit schattige jochie in kwestie in alle eerdere verhalen van zijn papa gebleven? Vriendin M kon nog bedenken dat dit niet het eerste is wat hij op zijn dateprofiel zou schrijven, maar hem tot dan toe compleet weg te laten als onderdeel van zijn leven? Het vertrouwen was gelijk weg, en M ook.

Tot slot ook een mannelijke bijdrage, met dank aan vriend F.

12. Leuk meisje, hoe oud zei je precies dat je was?

‘Die is echt leuk’, dacht vriend F. toen hij haar voorbij zag komen op Happ’n. Het kan trouwens ook Tinder of InnerCircle geweest zijn, maar dat terzijde. In ieder geval stond er bij deze app naast je naam, ook meteen je leeftijd achter het haakje. Mara de Wit, 30. Okay, die naam verzinnen we nu even ter plekke, maar die leeftijd stond er echt zo. Een paar knoppen op Facebook verder had hij een paar gemeenschappelijke vrienden te pakken (ik). ‘Hey Ing, wat leuk, ik ben een match met een vriendinnetje van je, ze heet Mara’. ‘O, die is heel leuk, have fun!’ riep ik. ‘Grappig dat jij ook zulke jonge meisjes kent,’ zei F. Ik: ‘jong?’ Ze is net zo oud als ik hoor’. Einde bericht.

Tussen deze amusante steekjes onder water zitten best een paar serieuze haken en ogen aan dating voor dertig+. Want inderdaad, je weet dat je als vrouw veel minder kans hebt als je op je profile schrijft dat je 35 bent (daar heb je die verdomde rammelende eierstokken weer), en tja, hoe kwalijk is het als een man de eerste (hoeveel?) dates voor het gemak achterwege laat dat hij kinderen heeft? Praat mee op onze Facebook.

Lees ook de 10 geboden voor daten als single ouder >

Reageer op artikel:
Deze #fails maak je mee als je date als 30+-er
Sluiten