Redactie
Redactie Kids november 20, 2014

Deze ‘fouten’ maak je nóóit meer bij een tweede

Eens moet de eerste keer zijn. Dit geldt natuurlijk ook bij je eerste kind. Je weet van niets en je doet maar. Twijfels, paniekaanvallen en alles goed willen doen, zijn logische gevolgen. Dit gaan we bij de tweede anders aanpakken.

Je weet misschien niet altijd hoe je het wel wil, maar zeker hoe je het niet wil. Bij een tweede kind komen er vast weer andere dilemma’s op je pad, maar je eerste dient bijna als een soort testcase, waar je van leert. De onderstaande ‘fouten’ (lees: leermomenten) maken we niet meer bij nummer twee, oké?

1. Te veel luisteren naar anderen

Nu je ervaringsdeskundige bent, is het niet meer nodig om goedbedoelde adviezen op te volgen. Doe wat je zelf denkt dat goed is.

2. In paniek raken als je kind huilt

Een combi van hormonen, onwetendheid en weinig slaap zorgt ervoor -tijdens de kraamdagen- dat je je man hysterisch opbelt om te vragen of ‘ie alsjeblieft naar huis wil komen. Bij een tweede weet je gewoon dat het buikkrampen waren, of honger.

3. Vergeten schone kleding mee te nemen

Ja, want wat nou als je eindelijk eens koffie aan het drinken bent met die vriendin die je al heel lang niet hebt gezien en de luier kon het allemaal niet meer aan. Zit ‘ie daar, in de buggy, met een natte broek. Les 1: neem altijd een verschoning mee! Zo, nu kun je gerust nog een koffie bestellen.

4. Van minuut tot minuut alles willen opschrijven

Foto’s maken is belangrijk, maar controle willen hebben over de ontwikkeling van je kind door alles bij te willen houden, is een slecht idee. Je wordt er zenuwachtig van en dat ‘ie vandaag maar liefst drie keer ‘mama’ heeft gezegd, is niet zo verwonderlijk. Soms moet je jezelf ook wat rust gunnen.

5. Je druk maken om het feit dat je kleintje nog niet kan lopen

Ach man, wat een stress kun je daar van hebben! Die van de buurvrouw loopt al wé-ken (op de intonatie van haar stem) en het kind van je zus was al zindelijk met twee. Jouw kind niet. Die kruipt liever en waagt zich niet op die koude bril. Groot gelijk heeft ‘ie.

6. Niet genoeg voorlezen

De boekenkast staat vol met boeken, maar bij zo’n eerste zit het nog niet echt in je systeem, dat voorlezen. Wacht maar, als nummer twee iets ouder is, worden je avonden opeens stukken langer! ‘Nog één verhaaltje mam!’

7. Te veel inplannen op je vrije dag

Klinkt fijn ‘een vrije dag’, maar met nummer twee weet je wel beter. Niets geen afspraken, je bent eindelijk blij dat je even bij je kinderen kunt zijn en daarbij staan er twee wasmanden klaar die hoognodig geleegd moeten worden.

9. Je een slechte moeder voelen

Een verantwoordelijkheidsgevoel is iets anders dan je een slechte moeder voelen. Natuurlijk hebben we allemaal weleens onze twijfels, maar je bent geen slechte moeder. Er zijn maar weinig slechte moeders, want niemand weet echt hoe opvoeden nou echt moet. En als je kind haar armpjes om je heen slaat en zegt ‘je bent lief, mam’, dan weet je dat het het goed hebt gedaan.

10. Apart koken voor je kroost

Wie zegt dat samen eten het gezelligste moment van de dag is, die heeft het mis. Vooral als je ook nog eens apart moet koken voor kindlief. En dan vooral als ‘ie zo’n honger heeft dat je ‘m maar even snel een knabbel geeft. Natuurlijk zeggen we hier niet dat je een baby van drie maanden een pittige curry moet geven omdat jullie dat eten. Wat we hier zeggen is dat je ontzettend handig wordt in leuke, lekkere recepten bedenken die kindproof zijn. Zo kunnen jullie allemaal tegelijk aan tafel eten.

11. Alles draait om je kind

Rust, reinheid, regelmaat; helemaal mee eens dat je kind op gezette tijden moet slapen, maar het is niet de bedoeling dat je aan huis gekluisterd raakt. Volgens mij maakte jij de regels, toch? Vooral als er een tweede is, hebben veel moeders nogal eens de neiging om een dagelijks slaapschema te hanteren. Maak het makkelijk voor jezelf. Dat is het enige wat we je willen meegeven.

12. Gelijk naast het bed staan bij het eerste huiltje

Na een tijd kom je erachter dat kinderen vaak weer vanzelf in slaap vallen als ze iets ouder zijn. Ook al heb je een gave ontwikkeld, waarbij je door elk geluid met wijdopen gesperde ogen wakker schrikt; blijf toch maar heel even liggen.

13. Geen tweede knuffel kopen van hetzelfde soort

Nou, dat heb je geweten hoor! Horendol was ‘ie toen ‘Meneer Apie’ ergens in de supermarkt was blijven liggen. En dat terwijl ‘ie ‘m zelf uit z’n kinderwagen had gebonjourd omdat ‘ie z’n zin niet kreeg (lees: geen Nijntje-koekjes dit keer).

14. Je kind de baas laten spelen

Pas op, voordat je het weet doet die kleine dreumes waar ‘ie zelf zin in heeft. Als jij zegt ‘nee’, doet ‘ie het toch en binnen mum van tijd geef je gewoon toe. Dat laat je dus echt niet gebeuren, hè? Je wordt een consequente moeder pur sang.

Er zitten ook veel verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap. Je leest ze hier.

Reageer op artikel:
Deze ‘fouten’ maak je nóóit meer bij een tweede
Sluiten