Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Lifestyle 23 oktober 2017

Waarom het zo belangrijk is om je huis te zuiveren (en hoe verf daar verrassend bij kan helpen!)

Als je zoals Muriël meer en meer te weten komt over het belang van een ‘gezond huis’ – haar zoontje is allergisch – blijkt dat je veel kunt doen om het leefklimaat van je slaapkamer en andere ruimtes in huis te verbeteren. Frisse lucht is belangrijk, maar in de winter hebben we de ramen en deuren vaker dicht. Dit kun jij doen om het binnenklimaat van je huis te optimaliseren. En verrassend genoeg kan verf daar een grote rol bij spelen.

Sinds ik erachter ben dat een van mijn zoontjes allergisch is ben ik veel meer gaan lezen over en letten op hoe je je huis kunt inrichten en behandelen om het gezond(er) te maken. En zelfs als je hele gezin geen last heeft van allergieën, wil je het beste voor iedereen.

Zo kwam ik erachter dat er in veel meubelen, stoffen, behanglijm en verfsoorten een hoog gehalte aan de stof formaldehyde aanwezig is. Formaldewat? Ja, dat dacht ik ook. Het is een onzichtbaar gas met een sterke, onaangename, prikkelende geur bij hoge concentratie, en kan giftig zijn. Nu hoef je niet meteen te schrikken, maar je kunt je voorstellen dat in kleine kinder- en babyslaapkamers (waar nieuwe meubels niet ongewoon zijn) de concentratie al snel hoger is. Het is dan ook van belang dat je de lucht van je leefruimtes zuivert. En dat kan vanaf nu met verf! Ik leg het even uit:

Verven met de juiste verf

Sigma Coatings heeft daar een oplossing voor, met zijn nieuwe muurverf – Sigma Air Pure – die de binnenlucht van woonruimtes zuivert. De verf haalt namelijk tot 70% van de schadelijke formaldehyde uit de binnenlucht. De Air Purifying Technology van Sigma filtert de formaldehyde-moleculen uit de binnenlucht en neutraliseert ze. Deze biobased verf geeft daarnaast een mooi mat eindresultaat, is watergedragen en makkelijk aan te brengen.

Beplak liever geen grote oppervlaktes met een behangetje, want de grote oppervlaktes behanglijm kunnen ook hogere concentraties fomaldehyde bevatten. Wil je de kamer eigen maken met iets speciaals (want we snappen dat je helemaal los wilt gaan op een nieuwe kinderkamer), dan zijn er ook leuke muurstickers te koop of je verft met sjablonen en geometrische vlakverdelingen. Superhip en het maakt de kinderkamer helemaal af.

Meer weten over het binnenklimaat van je huis?

In veel nieuwbouw en renovatiehuizen laat de ventilatie nog wel eens te wensen over. Formaldehyde komt echter in alle huizen voor. Een toename van de stof wordt ook veroorzaakt door koken,
schoonmaken (desinfecterende materialen stoten formaldehyde uit), grote oppervlaktes lijmen, roken of wierook branden en het gebruik van luchtverfrissers. Veel nieuwe meubels en vloeren bevatten formaldehydehoudende materialen zoals onder andere geperst hout en nieuwe meubels. Op deze speciaal ontworpen site van Sigma ontdek je waar het risico in huis het grootst is.

Bekijk ook de documentaire die gemaakt werd over de familie Voigt. Hun huis werd aan een binnenklimaattest onderworpen. Er werd een voormeting en nameting gedaan om te zien wat het aanbrengen van de Sigma Air Pure verf teweeg heeft gebracht.

Maar vergeet ook niet deze tips om de lucht van je huis te zuiveren:

Niet te veel meubelen in een kleine kamer

Je kunt een klein kamertje beter niet ‘volbouwen’ met meubelen, interieurstoffen en onderdelen met grote hoeveelheden lijmconcentratie erin. Hou het clean en simpel.

De juiste vloer in de slaapkamer

Tapijt kan hogere concentraties formaldehyde bevatten, net als geperst hout. Denk daarom aan een vloer van kwalitatief hout.

Lucht alle kamers, ook als het buiten koud is

De neiging bestaat om de ramen en deuren lekker dicht te houden als het buiten kouder is. Toch is het goed om regelmatig te luchten. Vooral op de slaapkamers.

Plaats planten in je slaapkamer

Kamerplanten in je huis zijn altijd goed. Vanwege de zuurstof. Sommige planten in het bijzonder hebben een luchtzuiverende werking. De lepelplant en (krul)varen zijn voorbeelden van ideale slaapkamerplanten.

Wil jij kans maken op een schilderklus in je huis? Geef dan aan op de site van Sigma Air Pure dat je kans wilt maken. Je kunt ook iemand anders opgeven. Daarnaast worden er 10 liter verfpotten verloot zodat je zelf aan de slag kunt!

In samenwerking met Sigma Coatings

Reageer op artikel:
Waarom het zo belangrijk is om je huis te zuiveren (en hoe verf daar verrassend bij kan helpen!)
Sluiten