Redactie
Redactie Kids augustus 6, 2015

Deze gevechten verliest een pubermoeder ie-de-re dag

Ik wil het het komen schooljaar gewoon ‘goed voor elkaar’ hebben. Geen haast, geen stress, geen geschreeuw en geen chaos. Ik neem me al jaren voor om in plaats van dat haastige bakje cornflakes, alvast de avond van tevoren het ontbijt voor ze klaar te zetten en de gymtassen bij de voordeur (ja, ze zijn verwend). En zo zijn er meer dagelijkse gevechten die je al-tijd verliest…

1. Het wasgevecht

Soms, heel kort, heb ik heel even dat gelukzalige gevoel dat ik er mee klaar bent. Alle wasmanden zijn leeg, de boel is opgevouwen en alles ligt weer in de kasten. Helaas, dat duurt inderdaad maar heel even. Naast de wasmand, onder bedden, in de auto, de tuin, overal slingeren binnen no time weer vieze onderbroeken, sokken en sportspullen. Does it ever stop?

2. Het afwasmachine-gevecht

Inruimen, uitruimen, ik doe het zo’n drie keer per dag. Niet normaal wat die pubers van mij aan borden en bekers verbruiken. Tegenwoordig komen daar ook nog pannen bij aangezien ze niet ophouden met eieren bakken.

3. Het tandenpoets-gevecht

De tandarts en de orthodontist vragen het al jaren, met zo’n veelbetekenende blik mijn richting op: ‘Poets jij wel twee keer per dag?’ Inmiddels mompel ik niet meer zoiets als ‘ja daar werken we nog aan..’, maar ik bedenk me wel altijd weer dat ik vaker hun tandenborstels moer vervangen en ze vooral beter moet controleren, ook al zijn ze inmiddels 11, 13 en 15 jaar oud.

4. Het snoep en snack-gevecht

Ik koop echt niet veel en ik zet de chips en chocola ook niet voor het grijpen op de tafel, maar het is alsof ik een oncontroleerbare bende sprinkhanen in huis heb. Nog dezelfde dag is alles op. Ze grazen alle kasten leeg en durven dan nog steeds te vragen of ik al boodschappen heb gedaan. Misschien wordt het toch tijd voor een groot hangslot op de kast…

5. Het consequent opvoeden-gevecht

Consequent zijn, dáár draait het allemaal om. Dit jaar houd ik dus echt vast aan het innemen van hun mobiele telefoon als ik een torenhoge rekening heb gekregen voor te veel gedownloade filmpjes en berichten. Nu ga ik ze consequent wijzen op al die snoeppapiertjes in en onder de bank, die lege pakjes in de zijkant van de autodeur en die beschimmelde appels in hun schooltassen. En dit jaar houd ik ze aan die samen opgestelde huishoudelijke taken-lijst en laten ze om de beurt de hond uit, ruimen ze de afwasmachine leeg en maken ze hun bed op… Not.

Na de zomervakantie komt er een huisvergadering. Alle plannen en voornemens worden
besproken, de familie agenda en takenlijst wordt gevuld en iedereen lijkt het er mee eens te zijn. Al 15 jaar lang. En iedere eerste weken van het schooljaar loopt het tot mijn gelukzalige gevoel, wonderbaarlijk goed. Evenzo wonderbaarlijk vervallen we na deze kortstondige, evenwichtige tijd met het grootste gemak weer in hetzelfde patroon… Volgend jaar is er weer een zomer, denk ik dan altijd maar.

Lees ook: 7 redenen waaruit blijkt dat opvoeden zo moeilijk is >

Door: Ingeborg Jansen-van ’t Pad Bosch

Reageer op artikel:
Deze gevechten verliest een pubermoeder ie-de-re dag
Sluiten