Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 19 mei 2016

Deze huid-op-huidcontact foto van vader en zoon is te bijzonder om niet te kijken

Deze schitterende foto van een vader en zoon gaat momenteel viral. Ouders van over de hele wereld zwijmelen weg bij de post waarin een vader en zijn zoontje allebei buidelen met de nieuwste aanwinst van het gezin: een schattige pasgeboren tweeling.

Op de foto lijken de vader en zoon zelf wel een tweeling. Ze liggen in een ziekenhuisbed en hebben allebei een van de tweeling op hun blote borst. Natuurlijk is het altijd hartverwarmend om een vader te zien die zijn pasgeboren baby knuffelt. Het is zo mogelijk nóg schattiger om zijn jonge zoon – nu een trotse broer – te zien die zijn liefhebbende vader imiteert. Schattig is misschien niet het goede woord, want de tranen springen je toch in de ogen als je dit ziet? Om het maar even niet over je eierstokken te hebben (rammelen is een understatement bij deze foto. Toch?).

Troosten en kalmeren

De foto is overigens niet onlangs gemaakt. Sterker nog: hij werd vorig jaar al gedeeld op de Zweedse Facebookpagina Forældre og Fødsel, maar is onlangs vertaald naar het Engels en afgelopen zaterdag op de NINO Birth’s Facebookpagina geplaatst.
Beide posts zijn inmiddels meer dan 34 duizend keer gedeeld (en dat gaat nog door), ook zijn er honderden enthousiaste reacties gekomen van ouders. Van ouders met baby’s die veel aan huid-op-huidcontact hebben gehad. En van ouders die het jammer vinden dat zij dit niet hebben gedaan met hun baby’s. Voor het geval je niet precies weet waar huid-op-huid-contact voor staat. Het is wat je denkt dat het is: je naakte baby op jouw blote huid leggen. In Nederland noemen we het vaak ook buidelen of kangeroeën. Ouders doen dit vooral om hun baby’s te troosten, te kalmeren en het bevordert volgens onderzoek de hechting.

Stabielere lichaamstemperatuur

Volgens de Zweedse professor Uwe Ewald die naar het Hvidovre ziekenhuis in Denemarken was gekomen om te praten over zijn recente onderzoek naar buidelen, hebben zelfs veel te vroeg geboren baby’s profijt van huid-op-huid-contact. ‘Zij worden zo vaak als het kan uit de couveuse gehaald om huid-op-huid-contact met hun ouders te hebben. Dat zorgt namelijk voor een stabiele lichaamstemperatuur. Verder huilen ze minder en slapen beter. Hierdoor verbruiken ze minder energie en groeien en ontwikkelen ze zich beter. Ook als ze eenmaal uit het ziekenhuis zijn ontslagen, zijn baby’s die kangoeroezorg gehad hebben vaker tevreden.’

Kleine lichaampje

Maar de meesten van ons hoeven geen onderzoek door te lezen om dit te snappen. Het gevoel van een pasgeboren baby zo dichtbij je, dat is toch een van de mooiste dingen ooit (of klink ik nu als een zijige moeder? Ach, dat is dan maar zo). Die lekkere babygeur die je opsnuift en dat kleine lichaampje dat in- en uitademt tegen je borst… Was dat niet überhaupt waarom we het ouderschap (ineens toch) wel zagen zitten?

Knuffelen met zo’n klein mensje tegen je borst is zo ongeveer het mooiste wat je kan overkomen. En dat dit dan ook nog een hoop voordelen voor de baby zelf oplevert, dat is dan mooi meegenomen. Jeetje, ik zou bijna aan gezinsuitbreiding gaan denken. Bíjna…

Het moment dat je je baby voor het eerst in je armen mag houden, is magisch. Helemaal voor deze moeder, als ze haar tien weken te vroeg geboren baby mag knuffelen. >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze huid-op-huidcontact foto van vader en zoon is te bijzonder om niet te kijken
Sluiten