Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 6 september 2016

Deze inspirerende fotoserie leert kinderen met trots naar hun littekens kijken

Littekens zijn uniek en ze horen bij je. Ze vertellen niet zelden een mooi of indrukwekkend verhaal. Zo laten ook deze elf portretten zien, van kleine kinderen met allemaal een litteken om trots op te zijn: zij hebben namelijk een ziekte of ernstig letsel overwonnen.

De bijzondere serie Strong is the New Pretty is vorig jaar ontstaan als samenwerking tussen Children’s Healthcare of Atlanta (CHOA) en fotografe Kate Parker. De foto’s zijn bedoeld om kinderen met trots naar hun littekens te laten kijken, als een teken van overleving, en niet vanuit schaamte. Ook werden de kinderen (of in het geval van de jongsten: hun ouders) gevraagd om hun gedachtes over hun littekens te delen. En dat levert prachtige antwoorden op.

[STAP stap=”1″]

Anna (12), klompvoeten: ‘Ik zou niet kunnen lopen zonder mijn littekens. Ze gaven me onafhankelijkheid’

[STAP stap=”2″]

Amalia (3), aangeboren hartafwijking: ‘Niets kan mij nog stoppen’

[STAP stap=”3″]

Cierra (15), botkanker: ‘Ik heb geen woorden nodig. Mijn littekens vertellen dat ik iets groots heb overleefd.’

‘Deze kinderen hebben heel wat moeten doorstaan, zoals ziektes en blessures. En toch staan ze hier met een grote glimlach’, vertelt de fotografe aan The Huffington Post:

Ze gelooft dat iedereen littekens heeft, ook al zijn ze niet altijd zichtbaar op ons lichaam. ‘Sommige littekens zijn onzichtbaar. Ze staan misschien voor de fouten die we hebben gemaakt, of delen van onszelf die we het liefst verborgen willen houden. Ik hoop dat mensen hun littekens kunnen en durven honoreren en ze niet zien als ‘minderheden’, fouten of iets om te verbergen, maar als iets dat ons uniek maakt. Iest wat ons mooi en sterk maakt.

[STAP stap=”4″]

Christina (8), gebroken knie: ‘Dingen gebeuren. Sta op, get over it en volg je dromen.’

[STAP stap=”5″]

Emmy (6), sikkelcelziekte: ‘Ik heb hard gewerkt voor deze littekens. Ik ben trots op deze rotzakken.’

[STAP stap=”6″]

Julian (10), dubbele beenprothese: ‘Ik kan voor alles opstaan – zelfs voor pestkoppen.’

LEES OOK: Een identieke vierling fotoshoot waar je naar blijft kijken

[STAP stap=”7″]

Nour (11), omkeerplastiek: ‘Wie houdt er van perfectie? Perfect is saai.’

[STAP stap=”8″]

Nylah (16), bot uit haar been is gebruikt voor de reconstructie van haar kaak. ‘Mijn littekens zijn mijn verhaal.’

[STAP stap=”9″]

Ava (2), openhartoperatie: ‘Haar ogen zeggen dat ze een vechtertje is. Haar littekens verraden dat ze een strijder is.’

[STAP stap=”10″]

Mason (1), de hartafwijking Heterotaxy: ‘Vrouwen houden van littekens. Geloof me.’

[STAP stap=”11″]

Lester (7), gespleten lip en gehemelte: ‘Ik ben zo geboren vanwege een reden.’

Ook mooi: Tatoeëerders veranderen littekens na borstkanker in kunstwerken>

The Huffington Post

Reageer op artikel:
Deze inspirerende fotoserie leert kinderen met trots naar hun littekens kijken
Sluiten