Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Gezondheid 7 jul 2017

Deze 7 plekken op je lichaam moet je écht niet vergeten in te smeren

Een middagje in de tuin, naar het strand of een festival? Smeren maar! Maar belangrijk is daarbij wel dat je niets overslaat – ook niet bij je kind. Want niet alleen armen en benen kunnen verbranden. Daarom delen dermatologen dit lijstje met lichaamsdelen die we vaak vergeten bij het insmeren. Vanaf nu dus niet meer.

Ken je dat? Je zit even in de zon, hebt niet gesmeerd en hup, verbrand. Het gaat zo snel. Heb je wel eens dat dan precies een vierkantje verbrand is waar je zonnebrand blijkbaar net niet overheen is gekomen? Dat geldt ook voor deze plekken op je lichaam:

1. Hoofdhuid

Hoewel de bovenkant van ons hoofd de meeste zon pakt, beschermen maar weinig mensen die tegen de zonnestralen. Toch hebben je haar en hoofdhuid in de zomer ook extra zorg nodig. En we begrijpen dat het daar lastig smeren is met vettige zonnebrandcrème, maar je kunt het ook eenvoudig beschermen met een speciale spray. Of zet een leuke hoed op!

2. Oren

Als Joyce Imahiyerobo-Ip, expert in cosmetische dermatologie, alleen al twee plekken mocht noemen die wat extra bescherming verdienen, zijn het volgens haar de oren en lippen. Deze verbranden namelijk redelijk snel door de dunne huid, waardoor het risico op huidkanker daar redelijk hoog is. Ook hier zou een hoed goede bescherming tegen bieden.

3. Lippen

Zoals Joyce al zei, is dit ook een teer gebied. Droge lippen smeren we in de winter wel in, maar in de zomer worden ze vaak vergeten. Terwijl die ook bijna elke dag veel zon vangen. Gebruik daar dan ook een speciale lipbalsem voor (dus niet die voor de winter), met extra SPF; liefst 30 of hoger.

LEES OOK: Waarom je jouw zonnebrand nóóit met je kind moet delen

4. Oogleden

Smeer je je oogleden wel eens in? Super belangrijk namelijk om dat wel te doen, ook al draag je een zonnebril. Net als je lippen hebben ook je oogleden maar een heel dun huidje. Neem ze dus voortaan altijd in je routine mee bij het insmeren van je gezicht.

5. Nek en hals

Volgens Joyce moet je bij het insmeren minimaal een shotglaasje vol aan zonnebrandcrème op je lijf verdelen. Ook een belangrijk onderdeel daarvan is je nek, die sommige mensen nog wel eens vergeten. Vooral als je kort haar hebt, of later op de dag je haar vast doet.

6. Voeten

Veel mensen stoppen bij hun enkels en vergeten dan hun voeten en tenen goed in te smeren. Vooral als je al een lange broek aan hebt. Maar slippers en sandaaltjes bieden niet genoeg bescherming, dus check altijd echt van top tot teen – letterlijk – welke delen ‘bloot’ zijn.

7. Handen

Dan kom je ook altijd bij je handen uit. Smeer het laatste restje dat je over hebt dan ook uit over de bovenkant van je handen. Niet voor niks worden je handen op latere leeftijd veel rimpeliger. Bescherm ze dus zoveel mogelijk met (zonnebrand)crème.

En moet je dan met factor 30 of 50 smeren? Dit moet je weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 7 plekken op je lichaam moet je écht niet vergeten in te smeren
Sluiten