Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 6 okt 2017

Deze moeder beschrijft perfect hoe het moederschap je karakter kan veranderen

‘Iedere dag dat ik moeder ben, verdwijnt er een deel van mij.’ Zo begint moeder Katherine Backstrom haar brief. Het lijkt een verdrietige brief te worden, maar zichzelf verliezen blijkt een mooie betekenis te hebben.

Geduld

Katherine beschrijft in haar bericht verschillende situaties waardoor ze beseft dat delen van haar ‘sterven’ door het moederschap, maar er ook weer gloednieuwe voor terugkomen. Ze beschrijft het moment dat haar zoontje eten op de vloerlaat vallen. Op het moment dat Katherine het opruimt, gooit hij weer wat meer eten op de vloer. Dit stelt haar geduld op de proef. ‘Diep vanbinnen voel ik een gevoel van woede en ongeduld opborrelen’, schrijft ze. ‘Maar dan zie ik de opgewekte blije blik in de ogen van mijn zoontje en dan verdwijnt dat boze deel van mijn karakter.’

Niet meer uitslapen

Katherine gaat verder: ‘Een deel van mij verlangt naar de periode dat ik op zondag tot tien uur uit kon slapen. Maar dan herinner ik mezelf eraan dat hij ‘s ochtends op zijn best is. Dan probeert hij nieuwe woordjes uit te spreken en speelt hij met mama.’

Meer zelfvertrouwen

‘Kleding past me niet goed, ook al ben ik al mijn zwangerschapskilo’s kwijt. Een stemmetje in mijn hoofd fluistert dat mijn figuur voor de zwangerschap er wel fantastisch uit had gezien in een jurk. Maar dan weet ik weer dat die dunnere modieuzere versie van mezelf droomde van dit leven met kinderen. Dan verdwijnt dat brutale stemmetje waarmee ik mezelf naar beneden haal.’

LEES OOK: Deze foto’s laten de schoonheid van het ‘normale’ moederschap zien

Een beter mens

‘Het moederschap heeft een vreemde vorm van tweeslachtigheid. Het geeft me levenslustigheid en vermoeidheid. Het stelt continue mijn geloof en geduld op de proef en het zorgt ervoor dat mijn hart telkens groter wordt. Ook al ben ik soms ten einde raad, het maakt me sterker en zorgt ervoor dat ik meer liefde voel. Mijn kind zorgt er elke dag voor dat ik een beter mens word. Tot slot verdwijnt ook het deel van mij dat zich afvraagt of het wel goed doe als moeder en blijft er alleen nog maar dankbaarheid over.’

Ja, het moederschap verandert je leven! Behalve dit dan…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze moeder beschrijft perfect hoe het moederschap je karakter kan veranderen
Sluiten