Deze mythes over zindelijkheidstraining mag je meteen door de wc spoelen

Bezig met de zindelijkheidstraining van je kind? Dan krijg je waarschijnlijk veel allerlei tips en adviezen van vrienden, familie en expert, maar niemand heeft de waarheid in pacht voor jouw kind. Er bestaan wel een hoop mythes, die in ieder geval met de poep en plas mee de wc door kunt spoelen.

1. Jongens zijn moeilijker zindelijk te krijgen dan meisjes

Wrong! volgens zindelijkheidsexpert Jamie Glowacki is het niet zo dat jongens moeilijker op de wc zijn te krijgen dan meisjes. Volgens haar is het zelfs zo dat jongens makkelijker zindelijk worden dan meisjes. Waarom? Omdat zij overal kunnen plassen, en meisjes echt op het toilet moeten zitten.

2. Speciale zindelijkheidsbroekjes zijn dé methode

Kinderen die gewend zijn aan een luier, zullen met een speciale broek aan niet ineens zeggen dat ze naar de wc moeten. Dat doen ze namelijk gewoon in die broek. Nat of niet, dat maakt ze helemaal niks uit.

3. Je moet beginnen als ze 2 jaar oud zijn

Zegt je oma dat het goed is om met zindelijkheidstraining te beginnen als je kind twee jaar is? Neem het haar niet kwalijk. Dat was vroeger de standaard. Het maakt namelijk niks uit op welke leeftijd je je kind leert op het toilet te poepen en te plassen.

LEES OOK: 11 x zo train je ‘s nachts de zindelijkheid van je kind

4. Het kinderdagverblijf zorgt er wel voor dat je kind zindelijk wordt

Keep on dreaming! Dat moet je toch echt zelf doen. Sommige crèches hebben zelfs regels als het op zindelijkheid aankomt. Maar de belangrijkste regel, is dat het dus op jouw schouders neerkomt.

5. Je moet kinderen belonen tijdens de training

Het gros van de ouders lokt zijn of haar kinderen naar de wc met stickers en snoep, maar dat is niet per sé hoe het werkt. Volgens Glowacki kan het zelfs averechts werken. ‘Op het potje plassen is volkomen normaal, en zo moet je het dan ook behandelen. Daar hoeft geen beloning voor nodig te zijn.’

6. Als je kind zindelijk is, dan is het zindelijk

Het betekent natuurlijk niet dat als je kind naar de wc gaat om zijn of haar behoeften te doen, dat je niet kunt verwachten dat het nog wel eens misgaat. Tijdens stressvolle of spannende nieuwe situaties, bijvoorbeeld.

Je kind in drie dagen zindelijk maken? Dit is de truc volgens deze expert.

Jamie Glowacki

Reageer op artikel:
Deze mythes over zindelijkheidstraining mag je meteen door de wc spoelen
Sluiten