Redactie
Redactie Mind 7 jul 2016

Deze opmerkelijke manier van ontspannen is razend populair op ‘t internet

Sommige mensen luisteren muziek, doen yoga, nemen een bad of gaan hardlopen om te ontspannen. Maar er is ook een groeiende groep mensen die liever achter de laptop kruipt en video’s kijkt van krakend plastic, tikkende nagels of fluisterende vrouwen.

Zie het als een (gratis) manier van ontstressen. Dit soort video’s zijn namelijk zogenaamde ‘ASMR-triggers‘. ASMR, ofwel Autonomous sensory meridian response, een prettige reactie die mensen ervaren door audiovisuele prikkels zoals het bovengenoemde. Deze reactie uit zich bijvoorbeeld in tintelingen in het lichaam of in het hoofd en heeft dus een ontspannende werking.

Om het enigszins inzichtelijk te maken: het gevoel dat je krijgt wanneer iemand met zijn nagels over een bord krast? Nou, dát gevoel, maar dan prettig. Of het gevoel als de kapper je haar wast. Het kan zomaar eens zijn dat je ASMR hebt ervaren, zonder dat je het doorhad.

ASMR-watte?

Het begrip ASMR is in 2010 in het leven geroepen door de Amerikaanse Jennifer Allen. Zij ervoer zelf ASMR en probeerde er toentertijd een goede benaming voor te vinden. Een benaming waarbij mensen zich niet ongemakkelijk zouden voelen.

Het ontpopte zich tot een heuse online-community, die tot op de dag van vandaag nog steeds groeiende is. Je verwacht het niet, maar talloze mensen kijken ASMR-video’s op YouTube om te ontspannen. En net als met muziek, heeft iedereen zo zijn voorkeuren. Voor de een is krakend plastic hemels, een ander ergert zich daar kapot aan. De een kan blijven luisteren naar rollenspellen en een ander is verzot op simpel gefluister.

Als je wil testen of je ASMR kan ervaren, is het belangrijk dat je er voor open staat, dat je er de tijd voor neemt en dat je met een koptelefoon of oortjes in luistert (en natuurlijk kun je uitzoeken wat jouw voorkeur heeft). Een bekende Amerikaans-Russische ‘ASMR’er’ is Maria van GentleWhispering. Voor het gemak nemen we haar video’s als voorbeeld:

Wil je graag opgemaakt worden?

Ben je meer van krakend plastic?

Of zijn rollenspellen toch meer jouw ding?

En als je tegelijkertijd nog wat wil leren…

Hoewel het misschien ietwat seksueel lijkt als een knappe vrouw op een scherm tegen je aan het fluisteren is en je daar ook nog eens fijn gevoel van krijgt, de ASMR’ers willen duidelijk maken dat ASMR allesbehalve seksueel getint is.

Bob Ross

Voor velen die ASMR ervaren heeft schilder Bob Ross een grote rol gespeeld. Je weet wel, die man die vroeger op tv voor de serie The Joy of Painting de meest prachtige landschapsschilderijen maakte? Zijn rustgevende stem, de bewegingen en geluiden die hij met de verfkwast maakte, het bleek voor velen een heuse ‘ASMR-trigger‘.

Kippenvel

Het is niet bekend waarom sommige mensen het wel en andere mensen het totaal niet ervaren. En een wetenschappelijke verklaring ontbreekt nog altijd, maar het is wel al langer bekend dat zintuiglijke prikkelingen invloed hebben op de gevoelsbeleving.

‘Een goed voorbeeld hiervan is muziek. Bepaalde muziek die mensen mooi vinden levert een gevoel van genot op in de hersenen. Bij een krijtje dat over een bord schraapt, reageert het lichaam juist met kippenvel. Met dat soort reacties is veel mogelijk, ook door het soort prikkelingen uit een video. Er wordt vaak veel theorie omheen gehangen, maar het is eigenlijk heel simpel. Het is op een bepaalde manier ook een verwachting die je zelf opwekt. Hoe je bepaalde prikkels verwerkt, daar heb je zelf ook invloed op,’ vertelde neuroloog Bauke de Jong van het UMCG eerder in Tubantia.

Ken jij het gevoel van ASMR? Deel je ervaring met ons!

A-ha! In deze 9 stappen laat je je peuter ontspannen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze opmerkelijke manier van ontspannen is razend populair op ‘t internet
Sluiten