Redactie
Redactie Kids 23 oktober 2014

Deze prinsesjes schelden als bootwerkers

Op het eerste gezicht zien ze er popperig uit. Maar als deze roze prinsessen hun monden opentrekken, blijken ze iets minder schattig. Sociaal activisten-website FCKH8, die bekend staat om zijn pakkende teksten op t-shirts, ging een samenwerking aan met de meisjes om te laten zien dat er ergere woorden zijn dan het f-woord.

Want, hebben we weleens gedacht aan begrippen als ‘verkrachting’ en ‘loonkloof’ waarin vrouwen minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk? Met deze video, die inmiddels viraal gaat, wordt aandacht gevraagd voor seksisme. Hoe kan het nog steeds zo zijn dat we wereldwijd te maken hebben met seksisme? De prinsessen zijn tussen de 6 en 13 jaar oud en maken een standpunt door verschillende uitspraken te rappen: “Wat is erger? Een klein meisje dat het F-woord zegt of de seksistische manier waarop meisjes en vrouwen soms worden behandeld in deze maatschappij?”

Knap? Dan ben je waarschijnlijk niet slim

Ook komt er een jongen voor in de video die verkleed is als een meisje. Hij staat op tegen seksisme en zegt: “Wanneer je tegen een jongen zegt dat ‘ie zich niet als een meisje moet gedragen, is dat omdat je denkt dat het stom is om een meisje te zijn.” Het doel van de kleine feministen is niet per se om je ongemakkelijk te laten voelen door het gebruik van het vierletterwoord; het gaat erom dat er anno 2014 vrouwen zijn die 23% minder worden betaald dan mannen en dat vrouwen vaak worden beoordeeld op hun uiterlijk? ‘Is het een knappe, rondborstige vrouw? Dan zal ze wel niet slim zijn.’ Dat idee. Er heerst nog steeds ongelijkheid tussen de twee seksen. De producer Mike Kon, voegt hieraan toe:

“1 op de 5 vrouwen is weleens seksueel geïntimideerd of misbruikt, maar zodra er een scheldwoord op tafel wordt gegooid, is iedereen in rep en roer.”

Reageer op artikel:
Deze prinsesjes schelden als bootwerkers
Sluiten