Anne Broekman
Anne Broekman Kids 31 mrt 2017

Lieve moeders, bedenk gewoon je eigen regels: 6 x deze lap ik aan mijn laars

Tjonge jonge, wat had ik het allemaal goed voor elkaar. In mijn hoofd dan, vóórdat ik moeder werd. Ik zou streng doch rechtvaardig zijn, en me strak aan alle bekende opvoedregels houden. Dat liep in de praktijk toch iets anders.

Onze dochter is nu twee jaar, en – o, cliché – ik leer steeds meer op mijn gevoel te vertrouwen. En al doende kwam ik erachter dat veel old school regels voor mij eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. En dus doe ik de dingen op mijn eigen manier. Dat houdt in dat ik so long, farewell, auf Wiedersehen heb gezegd tegen de volgende ‘wijsheden’:

1: ‘Eerst hartig op je brood, dan zoet’

Wie heeft dit ooit bedacht? Echt, het maakt mij geen donder uit of mijn peuter jam, kipfilet of pindakaas op haar brood eet. Waarom zou ik dan die strijd aangaan? Voordat ik nu de voedselmaffia op mijn dak krijg: tuurlijk wisselen we af, en tuurlijk krijgt ze niet ALLEEN MAAR suikerbommen op haar boterham. We doen gewoon om en om, maar de volgorde zou mij worst wezen. Of hagelslag.

2: ‘Niet jezelf bekliederen’

Ons apie vindt het dolletjes om eerst een vel papier te lijf te gaan met stiften of verf, en daarna zichzelf. Fascinerend vindt ze het, om te zien dat een stift het óók doet op haar huid. Vooral haar handen zijn een favoriet oefenobject, net als haar wangen. Eerst riep ik nog weleens: ‘Kappen met die ongein!’ Maar later dacht ik: waarom ook niet? Ik doe haar een schort om zodat haar kleren beschermd blijven, en gaan met die banaan. Ze moet toch nog in bad en dan hebben we tenminste iets te schrobben.

3: ‘Hou je kleding aan’

Al tijden heeft mijn dochter de gewoonte om haar kleding uit te trekken. ‘Uittoen!’ schreeuwt ze dan vastberaden, waarna ze aan haar broek begint te sjorren. Dan hoor ik wat gekreun van de inspanning, en niet veel later rent ze met blote benen door het huis (ze mist nog de behendigheid en motoriek om haar trui uit te trekken). Aanvankelijk liep ik er dan achteraan om de broek weer aan te trekken, waarna zich een kat-en-muis-spel ontspon. Ik blééf ermee bezig. Dus nu laten we die geinige skinny’s en kekke leggings gewoon uit, als we niet meer de deur uit hoeven. Zij blij, ik rust.

LEES OOK: Regels voor vrouwen: we moeten heel veel, maar vooral van onszelf

4: ‘Maak geen troep’

Als onze peuter aan het spelen is, lijkt het net of er een tornado door het huis heeft gewoed. Werkelijk alles trekt ze uit de speelgoedzakken: poppen, knuffels, puzzels, boekjes, blokken. Liep ik er eerst nog achteraan om dingen weer op te ruimen (beginnersfout, want dan wilde ze ineens júist met de spullen spelen die ik opruimde), nu laat ik de zooi liggen. Ik grijp ook niet meer in als ze alle puzzelstukjes met één armbeweging van de tafel maait. Want daarna ruimen we de bende samen weer op, en dat is nog leerzaam ook.

5: ‘Alleen vers eten’

Ik hou van koken. Als ik daar de tijd voor heb, welteverstaan. En dat is de grote dealbreaker met een kind in huis, zo heb ik ondervonden. Toen ik zwanger was dacht ik dat ik dagelijks verse kindermaaltijden zou bereiden van zoete aardappel, broccoliroosjes en biologische kippedijfilet. Boy, was I wrong. De realiteit is dat als onze dochter thuiskomt van de oppas of het dagverblijf, ze vaak niet te genieten is van vermoeiheid. Hup, kant-en-klaar potje opwarmen, oplepelen en naar bed. En daarna kook ik pas voor mijn vriend en mij. Niemand gaat met honger naar bed, daar komt het op neer.

6: ‘Geen tv’

Eerlijk is eerlijk: ik ben zelf een televisiejunk en dat ding staat bij ons de godganse dag aan. Daar is geen verandering is gekomen sinds ik moeder ben geworden. Er zijn bij ons (nog) geen regels over tv-kijken. Dus Woezel en Pip, Bumba en Pingu zijn bij ons kind aan huis. Werkt als een tierelier: terwijl zij is afgeleid door hun doldwaze avonturen, gooi ik het potje voeding (zie punt 4) naar binnen. En ach, tegenwoordig zijn veel programma’s reuze educatief en verantwoord, toch?

Mijn punt is dit: lieve mama’s: maak gewoon je eigen regels. En bedenk: de meeste stiften zijn tegenwoordig prima uitwasbaar, geloof me.

Maak niet voor alles een nieuwe chat aan: 7 regels voor de groepsapp die wat ons betreft wetten mogen worden

Reageer op artikel:
Lieve moeders, bedenk gewoon je eigen regels: 6 x deze lap ik aan mijn laars
Sluiten