Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 23 nov 2016

Deze ‘school van de toekomst’ staat (natuurlijk) in Finland. Wat een geweldig initiatief!

Ze kunnen er wat van als het gaat om onderwijs, die Finnen. Om de lessen op school leuk en effectief te maken voor kinderen hebben experts zelfs een speciale school ontworpen, mét bijbehorend lessysteem. Zo’n school willen wij ook wel voor onze kinderen.

De school van de toekomst, wordt deze Finse school door experts genoemd. Hij staat in Espoo en ziet er op het eerste gezicht uit als een cool, modern museum. Het gebouw is ontworpen door experts van VERSTAS, die er alles aan hebben gedaan om het saaie, doorsnee uiterlijk van een basisschool te vermijden.

Een goede school voor je kind

Positief onderwijs

Er is niet voor niets zoveel aandacht aan het uiterlijk van de school besteed. Volgens onderzoekers helpt dit mee aan een positieve gevoel bij de leerlingen. Ook is het zo dat leerlingen die op scholen zitten die zich losmaken van de standaard, beter presteren volgens psychologen. Verder hebben deze leerlingen minder last van psychische problemen, veroorzaakt door of op school.

LEES OOK: Onderzoek: Een vierdaagse schoolweek is beter voor kinderen

Alles in één

Niet alleen aan de buitenkant ziet deze school er stunning uit, ook aan de binnenkant is het een pareltje. De ontwerpers hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zodat de school warmte en rust uitstraalt. Onder één dak zitten een kleuterschool, een basisschool, een grote eetruimte, een theater, een sportruimte en een grote bibliotheek. En elke gang heeft een andere kleur, zodat verdwalen onmogelijk is. Geweldig!

Met plezier naar school

Lekker blijven wippen

Niet alleen het gebouw is goed doordacht, maar ook de manier van lesgeven. De leerlingen krijgen les in rustig ogende ruimtes, zonder standaard meubilair. De kinderen mogen zitten waar en hoe ze willen, en mogen zelfs met elkaar discussiëren tijdens de les. Dat laatste wordt zelfs heel sterk aangemoedigd. De kinderen mogen wippen op hun stoel (wat hier ten strengste verboden is) of mogen lekker op een van de banken liggen. Verder zijn de lessen veel gebaseerd op werken in teamverband, om het samenwerken al vroeg onder de knie te krijgen.

Minder psychologische problemen

En er is meer. ‘s Avonds als alle leerlingen weer thuis zijn, wordt de school omgetoverd tot een vrijetijds- en sportcentrum voor mensen uit de buurt. Op die manier worden de gym en het handarbeidlokaal optimaal benut.

Niet alleen in Finland is het een succes. Ook in Nederland is er steeds meer ruimte voor nieuwe scholen, gebaseerd op het Finse schoolsysteem >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Brightside.me

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze ‘school van de toekomst’ staat (natuurlijk) in Finland. Wat een geweldig initiatief!
Sluiten