Eva Dusch
Eva Dusch Kids 15 mei 2016

Deze ‘sluipende’ vorm van verdrinking vraagt om extra alertheid van ouders

Heerlijk om te zien wanneer je kinderen zoveel pret hebben in het zwembad. En jij kunt intussen lekker zonnen of een boekje lezen. Onderzoek wijst uit dat droge verdrinking, verdrinken lang nadat je uit het water bent, op nummer twee staat van onopzettelijke doodsoorzaken onder kinderen tussen de 1 en 4 jaar.

Vorig jaar was het fenomeen ‘droge verdrinking’ groot nieuws na het tragische lot van een 10-jarig Amerikaans jongetje dat was overleden. Dit soort verhalen zetten de boel altijd weer even op scherp. Gelukkig zijn wij moeders dankzij Moeder Natuur zo geprogrammeerd dat we altijd oplettend zijn als het om ons kroost gaat. Maar in een druk zwembad vol kinderen is het lastig 24 uur volop te kunnen patrouilleren. Met het zwemseizoen in aantocht, hier vier belangrijke dingen om te weten over droge en tweede verdrinking.

[STAP stap=”1″]

Je moet constant blijven opletten

Droge verdrinking gebeurt in de meeste gevallen vaak minuten nadat het kind uit het water komt. Een tweede verdrinking is vaak veel geniepiger en de symptomen zijn later zichtbaar. Soms duurt het uren tot zelfs een dag later (in extreme gevallen), want vaak begint het bij een zwelling in de longen. En vaak ziet de oorzaak, zoals een kleuter die even onder water komt, er niet te ernstig uit. Om niet bedrogen uit te komen is het zaak goed op te letten wat de eerste reactie van het kind is. Vooral kinderen onder de vijf jaar zijn kwetsbaar, omdat ze snel in paniek kunnen raken wanneer ze water binnenkrijgen.

[STAP stap=”2″]

Let goed op kuchen en vermoeidheid

De drie belangrijkste signalen om op te letten zijn kuchen, problemen met ademhalen en vermoeidheid (energielevel). Dit laatste was het signaal van het 10-jarige Amerikaanse jongetje. Maar ja, hoe gek is het dat je kind moe is na een hele dag zwemmen en spelen in de zon? Wanneer je kind opeens heel moe is, terwijl dit vrij ongewoon is op dat tijdstip of gezien de omstandigheden, dat zijn momenten waarop je alert moet zijn. Tijd is cruciaal als het aankomt op het behandelen van een verdrinking, dus je moet er zo snel mogelijk bij zijn.

[STAP stap=”3″]

Gelukkig zijn beide verdrinkingsvormen vrij zeldzaam

Ook droge verdrinking hoort in het rijtje van almaar groeiende ‘kindergevaren‘. Maar laten we wel wezen: in dit geval praten we wel over één of twee procent van alle verdrinkingssituaties. Beide vormen zijn even gevaarlijk, maar zeer zeldzaam. Hoewel het dus belangrijk is om dit te weten en alert te zijn, is er geen reden voor grote zorgen of hysterie. Zie het als een waarschuwing.

Bron: Tumblr

[STAP stap=”4″]

Ja, er is veel dat wij ouders kunnen doen

Je kunt jezelf moeilijk vastbinden aan je eigen kind. Beetje overdreven, niet? Maar niet voor niets schreven we vorig jaar al over negen fouten die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij water. Want naast oplettend zijn, kunnen wij ouders veel doen om verdrinking te voorkomen. Waarvan de belangrijkste: houd de kinderen constant en nauwlettend in de gaten wanneer ze in en om het water zijn. Zorg dat je goed doorhebt hoe goed jouw kind kan zwemmen. Maar wees vooral ook bewust van het feit dat een verdrinking heel snel gebeurt, als een soort ‘sluipmoordenaar’. Het gebeurt nooit zo opvallend en overdreven, met een hoop spetteren, zoals vaak in media of films wordt geportretteerd. Het gebeurt vaak juist heel stilletjes.

Wij hebben dus echt wel meer kopzorgen dan opa en oma vroeger gekend hebben. Lucky bastards…>

Reageer op artikel:
Deze ‘sluipende’ vorm van verdrinking vraagt om extra alertheid van ouders
Sluiten