Eva Dusch
Eva Dusch Relatie 18 aug 2016
Leestijd: 5 minuten

Deze uitspraken schieten bij hem dus écht in het verkeerde keelgat

Wij vrouwen zijn sterren in communiceren, maar soms weten we onze wensen of verlangens nogal onhandig of ronduit bot te verwoorden. Vooral naar die knappe man aan onze zijde. Het gevolg is irritatie en frustratie alom. En dat begint vaak met dit soort uitspraken.

Laat ik een mooi voorbeeld geven. Laatst vroeg een mannelijke collega aan mij: ‘Geloof jij erin dat een man onbaatzuchtige complimenten kan maken?’ Zijn vraag komt voort uit zijn ervaring met vele vrouwen (althans, dat neem ik aan) die een compliment vol argwaan in ontvangst nemen of ‘m gelijk downgraden of voor onwaar aannemen. En ik kon hem geen ongelijk geven.

Uitspraken die je beter niet kan maken

Deze situatie hoort thuis in het rijtje irritante trekjes van vrouwen. En daar zijn er nog wel een paar van, aldus een clubje relatietherapeuten. Dit kun je beter niet meer tegen hem zeggen…

1. ‘Laat maar, ik doe het zelf wel’

En dan vooral met een lekkere diepe zucht er achteraan en een blik van ‘aan jou heb ik ook echt he-le-maal niks hè’. Maar wanneer jij hem vraagt de gootsteen te fixen, geef hem dan even de tijd.

Wanneer je gelijk deze opmerking maakt geef je hem namelijk het gevoel dat jij denkt dat hij niet in staat is dit klusje te klaren. En dat werkt alleen maar averechts.

6 tips om een moeilijk gesprek te voeren

2. ‘Dat had je kunnen weten’

Teleurstelling is onvermijdelijk wanneer je ervan uitgaat dat jouw hubby je gedachten kan lezen. Niet elke man is een ster in tussen de regels doorlezen of het lezen van jouw gedachten.

Beter gezegd: er is maar een handjevol mannen dat hier wel in uitblinkt. Dus nee, hij had dit niet kunnen weten.

3. ‘Vind je haar knap?’

We willen het weten, maar eigenlijk willen we het niet weten. Snap je? We willen het weten, maar alleen op onze voorwaarden, namelijk dat het antwoord negatief is.

En als het antwoord al negatief zou zijn, twijfelen we aan zijn oprechtheid. Want die lange benen en volle lippen hebben wij ook heus wel gespot (verdomme).

Daarnaast druk je hem in een ongemakkelijke positie, want natuurlijk heeft hij die knappe vrouw allang gespot. En waarschijnlijk probeert hij uit respect voor jou de vrouw in kwestie te negeren, maar het feit dat jij deze vraagt stelt maakt dit alleen maar lastiger.

4. ‘We moeten praten’

Het feit dat deze zin al door zo’n beetje elk actrice in Hollywood is uitgekraamd, dat zegt genoeg. Het drama is gelijk compleet, want met deze vier woorden voelt hij de bui al hangen. En die bui bestaat vaak een hoos aan kritiek of klachten.

Door de boel gelijk zo onder spanning te zetten zal de communicatie tussen jullie niet versoepelen. Wil je iets met hem bespreken? Probeer het dan anders te formuleren.

5. ‘Wees een man’

Dat hij 1.88m lang is, dezelfde spierpartij bezit als Youri van Gelder en een berg aan testosteron in zich heeft, dat betekent niet dat hij ook nooit eens mag ‘falen’ in zijn mannelijkheid.

Wanneer jij hem vertelt dat hij zich niet zo moet aanstellen en zich ‘mannelijk’ moet opstellen, geef je hem mentaal een enorme schop in zijn eh… kloten. En dat kan de nodige schade veroorzaken.

Heb je een relatie met een introvert? Dít wil je partner met je delen

6. ‘Ruim je spullen op, ik ben je moeder niet’

Er zijn andere manieren om je lief vriendelijk te commanderen om zijn vieze onderbroeken niet naast maar ín de wasmand te gooien. Wanneer je net als zijn moeder klinkt, dat zal hem alleen maar op zijn zenuwen werken.

7. ‘Je had moeten/jij doet nooit…’

Hem constant wijzen op zijn gebreken of de (in jouw ogen) fouten die hij maakt, dat is niet de meest motiverende manier om iemand iets te laten doen. Net als zeggen dat hij nooit de afwas doet of wil opruimen.

We kennen allemaal de bewezen psychologie achter opbouwende kritiek, toch? Daar valt dit dus niet onder. Voor jullie beiden werkt het beter wanneer je bijvoorbeeld zegt: ‘Ik zou het fijn vinden wanneer je wat vaker de vaatwasser uitruimt.’

16 dingen die vrouwen wél kunnen en mannen niet

8. ‘Je bent wat kilo’s aangekomen, niet?’

Het is bekend dat je bij vrouwen voorzichtig moet zijn met dit soort uitspraken, maar het kan ook menig man tegen de borst stuiten of zelfs onzeker maken.

Hem erop wijzen dat zijn lichaam niet meer is wat het was, iets wat hij zelf natuurlijk ook wel doorheeft, kan ronduit pijnlijk zijn. Vraag hem eerder mee te gaan sporten of samen te gaan fietsen.

9. ‘Ga je alwéér op stap met de mannen?’

Vooral die ‘alwéér’ doet het ‘m. Terwijl hij gewoon met zijn vrienden de kroeg in wil voor wat biertjes en flauwe grappen, zie jij verschrikkelijke American Pie-taferelen voor je. Maar dit zit vooral in je eigen hoofd. En geloof het of niet, maar deze mannenuitjes zijn juist goed voor jullie relatie.

Met zijn vrienden kan hij dingen bespreken die hem misschien dwarszitten in jullie relatie, zijn frustraties eruit gooien of hen om advies vragen. Allemaal voor jullie eigen bestwil.

10. ‘Nee, niks’

Misschien wel de meest irritante van allemaal. Jouw antwoord wanneer je zwaar gefrustreerd bent over iets wat hij heeft gedaan (of juist niet), je duidelijk loopt te mokken in zijn gezichtsveld (expres), maar vindt dat hij zelf maar moet raden wat hij fout heeft gedaan. En dat heeft vaak weer te maken met punt 2.

En hell no dat jij hem dat eens haarfijn en geduldig gaat uitleggen. Als vrouw komt ons dit bekend voor, maar het scheelt je in ieder geval een hoop tijd en frustratie wanneer je hem gewoon uitlegt wat er is. Voor een volgende keer.

Bewuste aandacht – de basis voor een gelukkige relatie? Deze relatiecoach deelt tips!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze uitspraken schieten bij hem dus écht in het verkeerde keelgat
Sluiten