Recepten 10 mrt 2019 Chiara Izelaar

Deze vegan kaneelbroodjes stimuleren de productie van moedermelk

Tijdens je zwangerschap ben je gedurende negen maanden gefocust op het binnenkrijgen van de juiste voeding voor je baby. Je wil de groei van je kleintje op een gezonde manier stimuleren en jouw eigen lichaam goed voorbereiden op het geven van borstvoeding. Wist je dat er bepaalde voedingsstoffen zijn die de productie van moedermelk bevorderen? Alle producten die moedermelk stimuleren zijn galactagogues; een tongbreker van een verzamelwoord voor alles wat de productie van moedermelk bevordert.

Er zijn verschillende soorten kruiden, voedingsmiddelen en zelfs medicatie die worden beschouwd als galactagogues. Maar wanneer je zwanger bent heb je cravings naar hele zoete versnaperingen die al jouw smaakpupillen prikkelen als nooit te voren. Gelukkig zijn er kaneelbroodjes die vol galactagogues én smaaksensaties zitten om zowel je lekkere trek te stillen als jouw melk te bevorderen, YES! 

Galactogues

Van alle recepten die borstvoeding een boost geven, is dit recept één van de meest indrukkende. Waarom? Omdat de kaneelbroodjes niet één, niet twee, maar zes verschillende galactogues bevatten. Voor alle veganistische moeders (to be): de kaneelbroodjes zijn geheel plantaardig. Zo zijn de specifieke melkopwekkende ingrediënten die in dit recept worden gebruikt kikkererwten, haver, biergist, vlasmeel, walnoten en gember.

Kikkererwten, haver en vlasmeel worden al jarenlang beschouwd als natuurlijke melkboosters. Ook biergist zit vol hormonen die een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van je borstweefsel en borstvoeding. Daarnaast kunnen de onverzadigde vetten in walnoten de voedzaamheid van je moedermelk verhogen. Tot slot stimuleert de gember de bloedcirculatie naar de melkklieren. Al met al zijn dit voldoende redenen om de kaneelbroodjes een poging te geven. Het is in ieder geval geen straf, want deze kaneelrolletjes zijn verrukkelijk!

Het recept voor de kaneelbroodjes

Ingrediënten voor het deeg: 

  • 260 gram bloem
  • 260 gram kikkererwten meel
  • 130 gram havermeel
  • 2 eetlepels biergist
  • 2 eetlepels gist
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels vlasmeel
  • 250 milliliter warm water
  • 1 ei

Ingrediënten voor de vulling: 

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 260 gram rozijnen
  • 130 gram fijngehakte walnoten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 30 gram Black Strap Molasse
  • 1 theelepel gemberpoeder

Ingrediënten voor het glazuur: 

  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

Zo maak je de kaneelbroodjes: 

Stap 1

Los het gist op in het warme water en zet dit 10 minuten apart. Meng in de tussentijd de overige ingrediënten voor het deeg in een grote kom. Voeg het gistmengsel toe aan het deeg en kneed alles op je werkplek tot een mooi glad en elastisch deeg. Op plakkerige situaties te voorkomen raden we je aan om je werkplek te voorzien van een beetje blom. Vet een kom in met olie en leg je deegbal hierin. Dek de kom af en laat het deeg anderhalf uur rijzen. Als het goed is wordt je deegbal ongeveer 2 keer zo groot.

Stap 2 

Voorzie je werkplek vervolgens nog een eker van een laag bloem en rol het deeg uit. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg het deeg er geheel overheen, alsof je een rechthoekige pizza maakt.Mix alle ingrediënten voor de vulling in een kom en verdeel dit mengsel gelijkmatig over het oppervlak van het deeg. Rol het deeg vanaf de lange kant op en snijd de rol in gelijke stukken. Laat de broodjes opnieuw rijzen (45 minuten) om ze nog groter te laten worden. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Stap 3 

Bak de broodjes in ongeveer 30 minuten gaar, als het goed is zijn ze nu goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op de bakplaat. Meng tijdens het wachten de ingrediënten voor het glazuur. Zijn de kaneelbroodjes goed afgekoeld? Dan kun je ze voorzien van een laagje glazuur!

Enjoy! 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Edd Kimber (@theboywhobakes) op

 

Reageer op artikel:
Deze vegan kaneelbroodjes stimuleren de productie van moedermelk
Sluiten