Eva Dusch
Eva Dusch Body 21 augustus 2015

Netflix een verslaving? Ja, en dat is niet jouw enige verslaving

Oké, we zijn verslaafd aan Netflix. So what? Maar als je dacht dat dit het enige was in het rijtje ‘onschuldige’ verslavingen, boek dan maar vast een plekje in rehab. Deze dagelijkse behoeften zijn minstens net zo verslavend en worden toch massaal onderschat.

1. Smartphones

Is moeilijk om te stoppen hè? Let maar eens op: hoevaak leg jij je telefoon eens weg of ben je gewoonweg even niet bereikbaar? Eh, nooit. Zijn we niet aan het appen of bellen, dan zitten we wel op Instagram of Facebook. En de binnenkomende mailtjes zorgen ervoor dat we zelfs in het weekend nog de laatste dingen afhandelen. We zijn zelfs zo ver dat we maatregelen moeten nemen om onze handen er vanaf te houden. Onderzoekers zijn nu druk aan het onderzoeken in hoeverre we digital junkies aan het worden zijn en de eerste digital detox-retreats zijn al een feit.

2. Koffie

Zo onschuldig is een bakkie pleur dus niet, want het kan heel verslavend zijn. Sommige mensen krijgen zelfs serieuze afkickverschijnselen of worden onrustig wanneer ze geen koffie drinken. Het is nog niet opgenomen in het rijtje van officieel verslavingen, maar wel in het rijtje van lichtelijk verslavende drankjes zoals ook energy drinks. Denk jij een serieuze verslaving te hebben? Geen nood aan de man, afkicken kun je in zo 7-10 dagen.

3. Chocolade

Goh, echt? Wij vrezen dat de meeste vrouwen dit kunnen beamen.

In dit buurland mag je als vrouw geen chocola eten in het openbaar vervoer(punt 13)>

4. Shopping

Op de vraag of vrouwen liever seks hebben of shoppen, kwam die laatste er toch beduidend vaker uit. We kopen allemaal wel eens dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. En we hebben vast wel eens iets gekocht, omdat we onszelf wilden trakteren of omdat we ons even kut voelden. Shoppen zorgt namelijk ook dat het feel-good-stofje dopamine vrijkomt, wat dus heel verslavend werkt.

5. Plastische chirurgie

Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen en blijven kleine correcties uitvoeren. Wellicht omdat vele van hen lijden aan ‘body dysmorphic disorder‘, een psychische aandoening waarbij je geobserdeerd bent met fysieke ‘tekortkomingen’ die alleen jij ziet. Dit wordt veroorzaakt door dezelfde hersenstofjes die verantwoordelijk zijn voor verslavingen.

6. Tatoeages

Oké, het schijnt niet op het lijstje van officiële verslavingen te staan, maar iedereen die ooit een eerste tattoo liet zetten, zit nu op minstens drie tatoeages en kan beamen dat het zwartje goedje op je huid verslavend werkt.

Tatoeëerders veranderen littekens na borstkanker in kunstwerken>

7. Bruin worden

Het liefst willen we allemaal van die spierwitte armen en benen af, en dus blijven we stug door zonnen. De zon maakt dat er endorfine vrijkomt in je lichaam, dat zorgt voor een gevoel van geluk of euforie geven. Zelfs zo erg dat je het risico durft te nemen op hevige verbranding, blaren of zelfs huidkanker.

8. Sporten

Ooit gehoord van de bekende ‘runners high’? Je wilt steeds fitter, harder en mooier worden. Bij een sportverslaving, ook wel bigorexia genoemd, beheersen excessief trainen, calorieën verbranden en voeding je dagen. Maar heus niet wanneer je regelmatig de Nike running app gebruikt of meerdere keren per week de yogaclub bezoekt. Voordat jij een heuse sportverslaving hebt, moet je het wel heel bont maken. Houd het vooral vast, want beweging is essentieel om te ontstressen, zo blijkt uit deze studie.

9. Social media

Ken je dat gevoel om constant je Instagram te checken wanneer je net iets gepost hebt? En de onstilbare honger om steeds meer likes binnen te harken? En hoe meer je post hoe erger dit wordt? Je bent niet de enige. Om eerlijk te zijn moeten wij deze helaas ook afvinken (en dat is niet de eerste uit de lijst). Uit onderzoek blijkt dat zo’n 10% van de social media gebruikers verslaafd is. Het checken van je Instagram en Facebook werkt blijkbaar net zo verslavend als cocaïne.

10. Tv-series

Breaking Bad, Game of Thrones, The Big Bang Theory, Mad Men, Boardwalk Empire, Lost, Sherlock… Verslaafd? Wat bedoel je? Bereken hier of je verslaafd bent aan Netflix.

Unplug! 6 redenen waarom social media ons leven verpesten>

Reageer op artikel:
Netflix een verslaving? Ja, en dat is niet jouw enige verslaving
Sluiten