Nienke Magnin
Nienke Magnin Gezondheid 4 mrt 2017

Deze video laat zien waarom we moeten stoppen met het bekritiseren van onze lijven

Hoe vaak komt het nu eigenlijk voor? Dat je voor de spiegel een uitroep slaakt, weer eens ontevreden met je armen, je billen, je benen, je lijf. Dat je jezelf hardop tot de orde roept over de taartjes, die je hebt gegeten of over het feit dat je te weinig hebt gesport. Nou, vaker dan je denkt dus.

Het Amerikaanse magazine ‘Real Simple’ vroeg jonge meisjes te vertellen wat zij vrouwen in hun omgeving dagelijks horen zeggen. En de uitkomst is misschien niet verrassend, maar wel om te huilen. En een reden om onmiddellijk te stoppen met het bekritiseren van onszelf en ons lichaam in het bijzijn van onze dochters, nichtjes of zusjes. Kijk zelf maar…

What Your Daughter Hears When You Criticize Your Body

What your daughter hears when you criticize yourself.

Geplaatst door Real Simple op donderdag 2 maart 2017

Mama als rolmodel

‘Morgen begin ik echt aan mijn dieet.’ ‘Ik voel me zó slecht over de cupcake, die ik heb gegeten. ‘Ik zou nooit meer een jurk aan kunnen zonder spanx.’ En dat is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Het zijn voor ons, vrouwen, misschien lege woorden, ook omdat ze eigenlijk al zo lang onderdeel zijn van ons leven, maar voor jonge meisjes kunnen woorden als deze allesbepalend zijn. Met mama als rolmodel worden jonge meisjes zo en zonder er écht bij stil te staan steeds opnieuw bevestigd in hun vrouwelijke taak. Geen cupcakes en taartjes eten. Sporten tot je een ons weegt en slank zijn is het devies. En als je niet slank genoeg bent, dan maak je jezelf maar slanker; met corrigerend ondergoed.

Kritiek is niet normaal

En tadaaaa, welke boodschap geven we daarmee aan onze dochters? Niet alleen dat slank zijn belangrijker is dan het zou moeten zijn, maar ook dat het normaal is om jezelf te bekritiseren, dat het normaal is om je lichaamsvormen af te keuren en erger nog, dat het normaal is om jezelf niet mooi te vinden. En dat die schoonheid eigenlijk van binnenuit komt? Ik zou niet weten waar jonge meisjes die boodschap vandaan zouden moeten halen als hun eigen moeder niet in staat is ze die boodschap mee te geven. De reclames, de billboards en de bladen helpen ook niet echt mee. Integendeel zelfs. Intussen heeft al die negativiteit een verwoestend effect op het zelfvertrouwen van jonge meisjes. Onze dochters, zusjes of nichtjes.

Gezond

Gezond eten en sporten is belangrijk. Voor mannen, voor vrouwen, voor kinderen. Het lijkt me prima om dat in een opvoeding mee te geven. Aan zonen én aan dochters. Als we onze kinderen kunnen bevestigen in het feit dat het gezond is om gezond te zijn, dan is dat voldoende voor een gezond zelfbeeld. Gezond staat niet gelijk aan slank namelijk. Of aan dun. Gezond staat gelijk aan sportief, aan de vitamines die je binnen krijgt, de vezels en de mineralen. Aan positief en vol zelfvertrouwen in het leven staan.

Indrukwekkende binnenkant

Als wij vrouwen onszelf en onze unieke schoonheid nu eindelijk eens wat meer gaan waarderen. (Nou ja, de meesten dan hè, want we zijn gelukkig niet allemàal zo.) Onszelf wat minder bekritiseren. Stoppen met body shamen. Stoppen met die negatieve kijk op ons lichaam. Als we dat nu allemaal doen, of ten minste een tijdje proberen. Dan groeit er straks misschien wel een generatie vrouwen op, die zichzelf mooi vinden om wie ze zijn. Om wat ze doen. Om hoe ze het doen. Om een indrukwekkende binnenkant of verpletterende buitenkant of allebei. Met een rugzak vol zelfvertrouwen, een positief zelfbeeld en gezond verstand. Te danken aan hun moeders, die, geconfronteerd met een filmpje van jonge meisjes die nazeggen wat ze vrouwen in hun omgeving horen zeggen, zo klaar waren met de verkeerde boodschap die ze al veel te lang, bewust of onbewust (maar zonder meer vaker dan ze dachten) aan die jonge meisjes meegaven.

Nog een goed rolmodel voor onze dochters vind je HIER.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze video laat zien waarom we moeten stoppen met het bekritiseren van onze lijven
Sluiten