Deze wiskundige formule voorspelt hoe lang jij en je lief bij elkaar blijven

Vroeger was er een spelletje waarbij je in procenten kon uitrekenen hoe erg jij en je grote liefde bij elkaar pasten. Vaak aanleiding voor grote hilariteit. Maar nu is er een wiskundige, Hannah Fry, die zegt dat ze écht een formule heeft ontwikkeld om te voorspellen hoe lang jullie samen blijven.

De formule is simpel, ze presenteerde hem op een Ted Talk naar aanleiding van het boek dat ze net heeft uitgebracht: ‘The Mathematics of Love’. De formule spitst zich toe op hoe positief of negatief jullie instelling naar elkaar is. Jarenlang deed psycholoog John Gottman onderzoek gedaan naar stellen. En wat ontdekte Hannah? Dat stellen met een sterke relatie veel positiever naar elkaar toe waren dan stellen waarbij het minder goed ging. Klinkt als een open deur, maar toch…

Slecht gedrag

In een goede relatie en waarbij beide partijen gelukkig zijn, wordt ‘slecht gedrag’ door beide partijen gezien als ongebruikelijk. Andersom is bij een relatie waarin beide partijen ongelukkig zijn, slecht gedrag juist de norm. Voorbeeldje: reageer jij lullig op een opmerking van je vriend, dan zal hij in het eerste geval denken dat je gewoon een vervelende dag hebt gehad. In het tweede geval zal hij denken: zo ís zij gewoon. Dit is dus vastgelegd in de formule. John en Hannah ontwikkelden samen de formule, die je hieronder ziet staan:

Welke invloed de partners op elkaar hebben is de factor met de meeste invloed op hoelang jullie samen blijven. In goede relaties worden negatieve voorvallen besproken en opgelost. Situaties worden niet opgeblazen, gevoelens worden niet opgekropt. Doordat er meer positieve interacties dan negatieve zijn, geef je elkaar bij vervelend gedrag eerder het voordeel van de twijfel dan als je je partner meteen al met negatieve denkbeelden tegemoet treedt. En laat dat eerstgenoemde nou net de succesformule zijn.

Wauw, echte liefde bestaat nog! Kijk hier maar! >

En, denk je dat er iets in zit, in die formule? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Deze wiskundige formule voorspelt hoe lang jij en je lief bij elkaar blijven
Sluiten